Масови протести в почти цяла Европа срещу COVID мерките

22 Ноември 2021 | 11:29
0 коментара
Общество
Масови протести в почти цяла Европа срещу COVID мерките

Масови протести в почти цяла Европа срещу противоепидемичните мерки. Хиляди участваха в митинга в Брюксел. Някои от демонстрантите хвърляха фойерверки срещу полицейските служители, които са им отвърнали със сълзотворен газ. Протестиращите са изразявали недоволство от изискването за „Зелен сертификат“, който забранява достъпа на неваксинирани до определени места – ресторанти и барове, предадоха от „bTV“.

Хиляди демонстранти са излезли и по улиците в Австрия, Хърватия и Италия. СЗО е изразила загриженост относно нарастващия броя на заразени в европейските страни. Според регионалния директор Ханс Клуге, ако мерките не бъдат затегнати, може да се очаква още половин милион смъртни случаи до пролетта.

Припомняме ви, че демонстрации имаше и в Ротердам, където протестиращите палиха автомобили, хвърляха камъни и фойерверки по полицаите. Униформените отвърнаха с предупредителни изстрели и водно оръдие. Седем души са били ранени. Най-малко 20 души са били арестувани, а в града беше обявено извънредно положение. Заради безредиците са бил спрени до второ нареждане влаковете до и от пристанищния град, без да има друга алтернатива на пътуващите.

Протестът, организиран от няколко организации, е бил срещу правителството да въведе „Зелен сертификат“ заради увеличаващия се брой COVID случаи в Нидерландия. Според мярката само на ваксинирани и преболедували вируса ще бъде позволено да посещават публични места.

Добавете Вашия коментар

TOP