Масови гробове, трупове по улиците, Украйна отвоюва Киевския регион

03 Април 2022 | 09:04
0 коментара
Общество
Масови гробове, трупове по улиците, Украйна отвоюва Киевския регион

Масови гробове, трупове по улиците, Украйна отвоюва Киевския регион: Агенция БГНЕС обобщава акцентите от войната в Украйна през изминалото денонощие:

- Украйна обяви, че си е върнала контрола над Киевския регион -

 

Украйна си възвърна контрола над "цялата област Киев", след като руските сили са се оттеглили от някои ключови градове близо до украинската столица, съобщи заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр. Докато се оттегля от северните райони, „Русия дава приоритет на друга тактика: отстъпване на изток и юг“, каза съветника на украинския президент Михайло Подоляк.

- "Масов гроб" -

Близо 300 души са погребани в масов гроб в Буча, градче край Киев, каза кметът Анатолий Федорук. Улиците на разрушения град са осеяни с трупове, казва той пред АФП. Само на една улица бяха открити телата на 20 починали цивилни граждани.

- Евакуация от Мариупол -

Червеният кръст насочва свои екипи към обсаденото южно пристанище Мариупол, за да помогне за нова евакуация на хора оттам, след като в петък плановете за извеждане на хора се провалиха. Някои жители успяха да избягат в петък, като стигнаха до Запорожие с конвой от лични автомобили и автобуси.

- На фронта загина украински журналист -

Украинският фотограф Макс Левин беше намерен мъртъв близо до Киев, след като изчезна преди повече от две седмици, съобщи правителството.

„По предварителна информация невъоръженият Максим Левин е убит от военнослужещи на руските въоръжени сили с два изстрела от стрелково оръжие“, съобщават прокурорите в Telegram.

- Украйна обвини Русия, че стреля по протестиращи -

Омбудсманът по правата на човека в Украйна Людмила Денисова обвини руските сили, че са открили огън по мирни демонстранти, ранявайки четирима в южния град Енерходар, окупиран от силите на Москва.

- В Русия задържаха протестиращи срещу войната -

Руската полиция задържа 211 души в събота на протести срещу военната операция на Москва в Украйна. Шествията се проведоха в различни градове на страната.

- Призоваха Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на Путин -

Прокурорът Карла Дел Понте призова Международния наказателен съд бързо да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради действията в Украйна.

- Папата призовава за "споделен отговор" на бежанците -

Броят на бежанците, бягащи от Украйна, надхвърли 4,1 милиона, съобщи ООН. Папа Франциск призовава за „обширен и споделен отговор“ на „нарастващата извънредна ситуация с миграцията“, казвайки, че „някои страни не смогват да отговорят на бежанския поток, докато други остават безразлични наблюдатели“. Папата обмисля и посещение в Киев.

- Представител на ООН ще посети и Москва, и Киев -

Висш служител на ООН заминава за Москва в неделя, а след това и за Киев, за да се опита да осигури "хуманитарно прекратяване на огъня" в Украйна, съобщи ръководителят на ООН Антонио Гутериш. И Русия, и Украйна, се съгласиха да се срещнат с Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP