Масови фалити на търговци в гр.Рила заради липса на оборот

26 Февруари 2022 | 08:45
0 коментара
Общество

Търговците в Рила фалират един след друг и затварят магазини и заведения. От началото на годината в градчето хлопнаха кепенци две кафенета, ресторант и хранителен магазин.

„Затворих магазина поради лични причини. Справях се с високата цена на тока, с високите цени на хранителните продукти, бях го разработил добре.  Надявах се да го отдам под наем на някого, но никой не прояви желание да го наеме. В Рила има млади хора, но не им се работи. В магазина работехме цялото ми семейство”, заяви Светослав Николов, собственик на последния затворен магазин в Рила, и допълни: „Що се отнася до колегите, които затвориха заведенията си, не е причината само във високите цени, но и на отношението към клиентите. Не може да сложиш работно време каквото на теб ти е удобно. Трябва да се съобразяваш с желанието на клиентите, за да има оборот”, заяви Светослав Николов.


Магазинът на РПК също е затворен

Двете затворени кафенета са отдадени под наем от РПК – Рила. Наемателите са ги затворили, тъй като нямат оборот и не могат да си платят наемите, които са в размер на 400 лв., както и другите разходи -изразходваната ел. енергия, заплати на персонала…


Едно от неработещите кафенета

Председателят на РПК – Рила Йордан Везирски заяви пред репортер на “Струма”: “Имах разговор с двамата наематели на кафенетата. Искат да им намаля наема, за да отворят отново. Цените на тока, на алкохола и кафето, които купуват, се повишиха и работят на загуба, а и градчето ни се обезлюди, нямат достатъчно клиенти, за да калкулират по-висока печалба. През почивните дни идват от София собственици на къщи, та се пълнят кафенетата”, заяви Везирски.

“От 2200 жители в Рила в момента реално живеят малко над 1000 души. Останалите са на работа в Испания. Там живеят цели семейства, децата им учат там и едва ли ще се върнат скоро”. Какво да работят тук, в България? Някои от тях си закупиха къщи и едва ли ще се върнат някога”. Тази фрапираща статистика оповести кметът на община Рила Георги Кабзималски и допълни: „Няколко пенсионери се върнаха в Рила да си получават пенсиите, заработени в Испания, и да ги харчат тук, защото е по-евтин животът. Това е истината. Затова и заведенията нямат оборот и все по-трудно се върти търговия”.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP