Масова блокада срещу войната по пътищата

21 Май 2023 | 12:59
0 коментара
Общество
България
Масова блокада срещу войната по пътищата

Шествия и протести се провеждат в различни градове на страната срещу войната по пътищата и в памет на загиналите – София, Варна, Бургас, Търговище, Шумен, Казанлък и др,. предаде БГНЕС.

В София поискаха спешна законодателна промяна

Националният протест в памет на загиналите по пътищата в столицата се провежда на бул. "Сливница", където загинаха Явор и Ани. “Нуждата от реална и спешна законодателна промяна най- вече ме накара да се включа в протеста”, заяви Цвета Болешкова, живуща в непосредствена близост до бул. „Сливница“. “Казвам спешна, защото наистина ние се намираме в една извънредна ситуация, ние сме в постоянна ситуация на война. Специално на този булевард случаите през годините са много, нищо не е правено и тъжния случай е налице”, каза Цвета Болешкова. Тя обясни, че от време на време вижда патрулка в края на булеварда, а такива трябва да има постоянно там. „Засега почти нищо реално не е направено, светофарът работи през нощта, но трябват много по-сериозни мерки. За мен това няма да е достатъчно, за да се спрат джигитите по пътя. Трябва да има постоянно патрулиращ екип на МВР, който да следи ситуацията по пътя”, смята Цвета Болешкова.

 

 


БТА

 

Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи заяви, че е от спешен порядък нужно общините да имат право да поставят камери, в тези прави участъци да може да се направят физически прегради, за да не се развива такава скорост, както и законови промени, които да позволяват конфискацията на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори. “Трябва и бърза комуникация между МВР и нарушителите през емейли, а не чрез хартиени повиквателни, нужен е и нов закон за движение по пътищата”, каза Тодоров, след което припомни, че това е национален протест, който се случва в 15 града и цели да покаже на политиците, че за хората ситуацията е нетърпима

 

 


БТА

 

Таня Василева обясни, че протестира, за да се променят драстично нещата и да има спокойствие за водачите и за пешеходците. „Трябва да има железни закони - без отмяна на присъда, обжалвания и т.н. Наказанието трябва да е много сериозно, убийство и в затвора, това е истината“, подчерта още протестиращата.

Протест блокира пътя Бургас-Созопол

Протестиращите блокираха за половин час пътя от Бургас за Созопол, за да поставят цветя на мястото, където намериха смъртта си кметицата на с. Присад Ванча Байлова и Тодор Тодоров от с. Росен.

Гергана Тасева, дъщеря на Ванча Байлова заяви, че с майката на Тошко-Мария Тодорова са решили да организират този протест, защото три години и четири месеца след смъртта на техните близки, човекът, който е виновен за смъртта им е на свобода.

 

 


БТА

 

„Три години и всички забравят! Но ние не сме забравили. За нас мъката продължава. Делото се отлага три пъти. В държавата няма правила в момента!“, заяви Гергана Тасева.

До инцидентът се е стигна, след като два леки автомобила и един микробус катастрофират на изхода на Бургас за Созопол в района на бившето КПП. Водачите на колите са излизат, за да огледат щетите, когато автобус с турска регистрация ги е блъска. Те почиват на място. „Искаме промяна на законите, без условни присъди“, заявиха протестиращите.

В Казанлък и Стара Загора искат бързо правосъдие

Стара Загора и Казанлък се включиха в Националния протест на близки на загинали на пътя. Протестът е организиран от инициативен комитет към Българска асоциация на пострадали при катастрофи. Близки на загинали в катастрофи призовават отговорните институции да предприемат всички възможни действия и мероприятия за предотвратяване на пътните инциденти отнемащи човешки живот, като подобрят пътната инфраструктура. Апелират и за законови промени и облекчаване на съдебния процес, с цел по-бързо правосъдие и обезщетяване на пострадалите. В Стара Загора протестът премина в памет на Мария Караиванова – Мими, която завинаги остана на 17 след като загина през август 2021 при тежка катастрофа край екопътека „Бяла река“ край Калофер.  

Добавете Вашия коментар

TOP