МАСОВА БЛОКАДА: Пътните строители на национален протест. Затварят шосета в цялата страна и задръстват София

13 Април 2022 | 11:44
0 коментара
Бизнес
МАСОВА БЛОКАДА: Пътните строители на национален протест. Затварят шосета в цялата страна и задръстват София

Пътностроителните фирми излязоха на национален протест, организиран от Българската браншова камара "Пътища", с искане да им бъдат изплатени дължимите от държавата над 1,1 млрд. лв. за извършени от тях дейности.

Протестиращите от пътностроителния сектор се насочиха към Министерството на финансите и след това към Министерския съвет. По-рано в сряда те се събраха на национален протест пред сградата на парламента. Движението по бул. "Цар Освободител" беше блокирано.

Протест има и на шосето Хасково - Димитровград. Пътни строители от най-голямата фирма в бранша в Хасковска област - "АБ", излязоха да изразят недоволството си.

Дължимите суми са за периода до 31 декември миналата година, като основната част от тях са от миналата пролет, когато пътната агенция спря да възлага дейности. Причината за днешния протест е отказът на НС да гласува предложеното от регионалното министерство и внесено от депутати решение, което да даде възможност да започне решаването на проблемите в сектора, коментира за БТА председателят на Управителния съвет на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

Според него няма експертиза в която и да е парламентарна комисия да проверява договорите на пътностроителните фирмите, включително и в създадената междуведомствена комисията по проверка на сертификатите за изпълнени дейности, където има един строителен инженер. Той отбеляза, че това е и обидно към пътната администрация. Всеки сертификат за изпълнени дейности, които сега се претендират за плащания, вървят с подписа на седем души от пътната администрация, коментира председателят на браншовата организация.

Въпреки тези опасения, ръководството на камарата се надява да бъде спазен поетият ангажимент междуведомствената комисия да приключи работа по сертификатите до 7 май, а задължението по договорите с пътностроителните фирми предвижда цялостното разплащане с тях да стане до 30 юни.

Средствата за разплащането на фирмите трябва да дойдат от бюджета на пътната агенция за тази година. Там обаче има пари по други пера, има 1,2 млрд. лева за поддържане на пътищата, но за нови възлагания, а не за старите, коментира Чайков. Той допълни, че вероятно сумата ще бъде компенсирана в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за 2022 г. през актуализацията на бюджета на държавата това лято.

Чайков напомни, че в проекторешението на парламента плащането към фирмите е само една от точките. Другите точки са за възможността на пътната агенция да възлага дейности по текущ ремонт на пътната инфраструктура. Председателят на браншовата организация не изключи и утре да има протест пред парламента, когато се очаква да има яснота по проекторешението. 

Добавете Вашия коментар

TOP