Мащабно тактическо учение: Свлачище предизвика катастрофа в тунела на Е-79 край Дупница

19 Април 2018 | 16:06
0 коментара
Политика

Мащабно тактическо учение с два сценария се проведе днес в Дупница, първият бе предизвикан от свлачище и катастрофа на тунела на Е-79, последва преливане нарека Джерман, залети бяха мостове и къщи, прекаран бе тролей за спасяването на хората.

Пожаро-тактическото учение на РД ПБЗН – Кюстендил се проведе със съдействието на ОДМВР – Кюстендил, ЦСМП, БЧК, Община Дупница и Областно пътно управление – Кюстендил.

Тема на учението бе: „Организиране и управление на силите и средствата при възникнали свлачищни процеси, предизвикали ПТП с последващ пожар в тунела на път Е-79 и наводнение в „Горна махала”. Свлачището в дясната тръба на тунела бе предизвикало катастрофа между два леки автомобила и пътнически микробус. Имаше и запалване на катастрофиралите автомобили, вследствие на което имаше задимяване. След получаването на сигнала, към местопроизшествието се отправиха екипи на пожарната и Спешна помощ.

Огнеборци с кислородни маски и бутилки влязоха, за да гасят пожара, вкарано бе и осветление, след което със специализирана техника бяха рязани катастрофиралите автомобили. Имаше трима тежко ранени и пет по-леко, които бяха изведени първи. След оказаната им на място първа помощ, пострадалите бяха транспортирани до болницата в Дупница.

След извеждането на пострадалите от тунела, специализирана техника изтегли и катастрофиралите автомобили. Веднага след приключването на спасителната акция в тунела, заради което движението по Е-79 бе отбито през Дупница, действията се пренесоха в Горна махала. Това стана след като бе получен сигнал, че свлачището, освен катастрофата в тунела, е преградило река Джерман, залят е мост, наводнена бе ул. „Пиротска”, както и къщи, в които има хора. За това бе обявено частично бедствено положение в Дупница.

Със съдействието на полицията бе спряно движението по опасния мост, подаването на газ по тръбите, преминаващи по него, както и водоподаването.

Специализирана техника започна направата на диги от чували с пясък, над реката спасители от ПСС-Дупница прокараха т.н. „тролей” за спасяването на бедстващите хора. По него първи преминаха пожарникарите, за да го изпробват, след което започна транспортирането по въжения тролей на хора. През това време бяха отводнявани залетите от водата къщи. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP