Машините в три секции изписаха "Дневникът е подправен"

02 Октомври 2022 | 10:59
0 коментара
Политика
Машините в три секции изписаха Дневникът е подправен

В три избирателни секции машините за гласуване са изписали при включване странния надпис "Дневникът е подправен". Това се разбра в началото на днешното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Става въпрос за секции във Варна, Свищов и село Ковачево, Пазарджишко. Затова комисарите решиха, че гласуването в тях ще се извършва с хартиени бюлетини.

За "Дневникът е подправен" първо се разчу в секция 328 във варненския квартал "Владислав Варненчик". Председателят на РИК - Варна Велин Жеков заяви пред "Сега", че не разполага с техническата компетентност, за да прецени дали това означава опит за въздействие върху машината. Случаят е предаден на прокуратурата. Според експерти се е включила защитната система на машината.

Към 8.30 часа сутринта беше известно за 12 секции, в които устройствата са дали някакъв проблем, който е принудил изборната администрация да се обърне към хартията. Бройката е пренбрежимо малка, ако се има предвид, че машините в употреба са общо към 11 хиляди.

Около 10.30 часа гласува премиерът Гълъб Донев, като любопитното бе, че машината в неговата секция (в столичното ОУ "Св. Св. Кирил и Методий") даде грешка, преди да дойде неговият ред. Член на СИК повика техник три пъти в рамките на десетина минути, уточни БГНЕС.

 

СЛУЧКИ

Възрастен мъж се е опитал да блокира машина в Монтана, съобщи БНТ. Инцидентът е станал около 8 часа. Освен това той започнал да се кара с членовете на секционната комисия и да пита как точно да гласува за определена партия. Проблемът бил отстранен с рестартиране с карта на член на комисията. Мъжът си тръгнал, отказвайки да гласува.

Добавете Вашия коментар

TOP