Мартина Бангеева стана световен шампион по спортно катерене в Италия

30 Август 2017 | 14:05
1 коментара
Спорт

Внучката на главната сестра на болницата в Разлог Ваня Лагадинова – Мартина Бангеева, стана световен шампион по спортно катерене. 11-годишната девойка развя българския трибагреник на световното състезание по катерене за деца до 14 г. Rock Junior в Италия. Мартина грабна златото в конкуренция с 200 участници и стана безапелационна победителка в нейната категория, спечелвайки с най-висок резултат и трите дисциплини – трудност на катерене, боулдър и скорост.

Радостната новина от град Арко пристигна снощи и силно развълнува известната разложка фамилия, бабата В. Лагадинова е председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в Пиринско, а дядото инж. Йордан Бангеев е бивш директор на Горско стопанство – Разлог.

Това е поредният успех за по-малката им внучка, която е отличничка и само преди месец стана световна шампионка и на състезание в Австрия. 11-годишната катерачка е възпитаничка на треньорите Ивайло Радков, Георги Пенев и Станимир Желязков.

Спортна кръв тече в семейството на Мартина, тя е дъщеря на световния шампион по синхронно плуване през 90-те Мария Шпицер, която в момента е инструктор по водна аеробика. Свързахме се по телефона с майката Мария Шпицер, която с вълнение сподели:

„Най-ценното е, че положените усилия от Мартина се възнаградиха, тя е изключително постоянна в тренировките си, ходи 5 пъти в седмицата по 3 часа, това е огромен труд. Съпругът ми Петър Бангеев също е бивш състезател в бойните спортове и в момента е треньор по бокс. Нашата роля като родители е да подтикваме децата ни да спортуват, а не да стоят по цял ден пред компютрите и телевизора. Спортът дава много – здраве, сила, учи на дисциплина, затова им помагаме да спортуват, далече сме от амбицията непременно да печелят медали и да станат шампиони. Не е най-важното състезанието, а това, че трудолюбието им е възнаградено. Мартина започна с тренировките преди 4 години, избра катеренето пред тениса и гимнастиката, които също е опитвала, защото обича екстремните спортове.

Тези отличия Мартина и кака й Магдалена, която също е носител на световна купа по естетическа гимнастика, ги постигнаха, защото са изключително упорити и постоянни в тренировките си. Каката продължава да тренира бокс при таткото, занимава се и с водна аеробика”, заключи майката Мария Шпицер, която е инструктор и по природосъобразен начин на живот.

През изминалата седмица се проведе едно от най-популярните състезания по катерене в света за деца до 14 г. - Rock Junior в Арко, Италия. Близо 200 малки катерачи взеха участие в състезанието, което се провежда в трите дисциплини на катеренето - трудност, боулдър, скорост. Отлично се представиха българските деца, които спечелиха четири от шестте купи в комплексното класиране.
В категорията AF - (род. 2004-2005 г.) Александра Тоткова е победителка с класиране на 1-во място в трудността, 2-ро в скоростта и 3-то в боулдъра. 
В категорията  BF (род. 2006-2007 г.) Мартина Бангеева беше най-безапелационната победителка, спечелвайки и 3-те дисциплини. В същата възрастова група при момчетата Николай Русев успя да се наложи с 1-во място в трудността и скоростта и 2-ро в боулдъра.  Втори остана Николай Ангелов, който спечели 1-вото място в боулдъра, 2-ро в скоростта и 4-то в трудността.
При най-малките момичета (CF - род. 2008-2009 г.) Петра Барова спечели златната купа в комплексното класиране, класирайки се на 1-во място в боулдъра и трудността и 2-ро място в скоростта.
Още 4 български деца спечелиха отличия в отделните дисциплини - Дея Христова (AF) е победителка в скоростта, Слав Киров (AM) е 1-ви в трудността заедно със 7 други състезатели, Илия Христанов (BM) е 3-ти в трудността, а Мила Митова (BF) раздели 1-вото място в трудността с още 9 деца от нейната възрастова група.

Поздравления за децата и техните треньори от: КА "НСА", София, които спечелиха най-много отличия - Александра Тоткова, Мартина Бангеева, Николай Русев, Николай Ангелова и Мила Митова; КСКЕС "Алтиус", София - Петра Барова и Слав Киров, и СК "42", София - Илия Христанов.

Добавени коментари

леля публикува:
31 Август 2017 | 13:51
браво мартинка.

Добавете Вашия коментар

TOP