Марков:Ще се наложи да се смени датата на вота, иначе на 5 април ще се събудим в национална трагедия

17 Март 2021 | 20:43
0 коментара
Политика

- Възможно ли е да се отложат парламентарните избори предвид все по-усложняващата се епидемиологична обстановка в страната, г-н Марков?


- Аз бях първият човек в тази страна, който още през декември като чух, че изборите ще бъдат ранни, тогава президентът ги обяви за 28 март,  заявих, че това е безумие и ще му се наложи да ги пренасрочи. Аргументите ми бяха много прости. Ние вече преживяхме пандемия миналата година през март-май. Иванчо да питаш от улицата, ще ти каже, че 23 май е най-добрата дата за избори в рамките на конституционния срок. Има по-добри конституционалисти от мен и професори, които ще си кажат мнението. Моето е следното: конституционният срок за провеждане на избори е от 26 март до 26 май. Аз не виждам никакви конституционни пречки държавният глава да свика КСНС и да каже пред цяла България, че с оглед на тази убийствена трета ковид-вълна той ще отмени указа си, с който насрочва избори за 4 март и ще ги пренасрочи за 23 май. Ситуацията е нестандартна. Не ангажирам никого с моята позиция, но бях първият в държавата, който каза, че датата 4 април е неудачна.

- А какво става с Народното събрание, чийто срок изтича в края на март?
- Мандатът на парламента изтича на 26 март, страната има правителство, което продължава да управлява, докато следващият парламент не състави ново правителство.

- Но президентът искаше по-ранна дата, за прекрати колкото се може по-бързо мандата на кабинета "Борисов 3".
- Да, един от аргументите на президента Радев да насрочи тази ранна дата, навръх католическия Великден, бе, че не би било добре по време на пандемия България да остане без парламент. Тоест, между изтичане на срока на този парламент и свикването на нов парламент да няма голям времеви отрязък. Ако изборите са на 4 април, Радев вероятно ще свика парламента още на 14 април.

Другият въпрос обаче е по-важен - ние сме в биологична война, третата вълна на пандемията от Европа се пренася на Балканите, проблемът с ваксините е общоевропейски, в това число и български. В тези условия мисля, че не може да се проведат нормални редовни избори. Ако изборите са на 4 април, извън партия ГЕРБ, всички на 5 април сутринта ще реват пред теб и по всички медии, че следващият парламент няма да е високолегитимен, че хората са се страхували и не са отишли до урните. И няма да признават изборите, освен ГЕРБ, който при всички случаи ще ги спечели.

- Ако това стане, то ще ни вкара в нова криза!
- Това е мое мнение, не ангажирам никого, може и да не съм прав, но. Конституцията не може да уреди всички случаи, които животът може да поднесе. Мисля, че ще се наложи пренасочване датата на вота. Ние като мазохисти насред война правим избори. Миналата година във Франция Макрон направи местни избори, мина първият тур и той отложи втория тур. Полша отложи президентските избори. Сърбия, при аналогична ситуация, си отложи и парламентарните, и местните избори, които бяха в един ден. Румъния ги проведе при много по-лека обстановка, но активността беше едва 30%.

- Но пък, ето Нидерландия провежда в момента избори, в пика на вълната. У нас тече предизборна кампания и тя е почти преполовена. Ако пренасочим датата на вота, кампанията ще бъде прекъсната и трябва отново да започва от нулата. Това няма ли да обърка целия изборен процес?
- Кампанията ще си бъде, както си е по закон – от 23 април до 23 май. Стопира се временно. Макар че кампанията е много относително нещо, защото ние сме в кампания още от миналите избори през 2017 г., а последната година е абсолютна кампания.

- Е, все пак има участия на кандидатите в медии, в социални мрежи и, ако датата се отложи, това се стопира.
- Моето мнение като страничен наблюдател, тъй като не съм в България, че реално кампания няма. Кампания не е да кудкудякаш в медиите, а да минеш от врата на врата, да се срещнеш с хората в зали, на площади, да те чуят, да ти видят очите, ако не могат - да ти видят другата част на лицето от маските. Ние провеждаме изборите в крайно ненормална ситуация. Сега морът в Европа е много по-голям от миналата година. Хората се страхуват да излязат. А на 23 май - денят е голям, времето е топло, известна част от населението ще е вече ваксинирано по два пъти и ще можем да направим едни нормални избори. Смятам, че президентът направи груба политическа грешка от омраза към Борисов час по-скоро да го види, че не е премиер.

- Тоест, парламентът се разпуска на 26 март, правителството си действа и от 23 април до 23 май тече отново предизборна кампания, така ли?

- Това е времето на официалната кампания, но не пречи и сега, който иска да си ходи, да си говори. Депутатите са депутати до 26 март, след това вече не са депутати - това е конституционното положение.
Изненадващо е, че президентът се дистанцията от цялата криза с коронавируса, той не участва никъде в решаване на проблемите. Аз съм изумен.

 

- Е, все пак, изпълнителната власт е носи отговорност за цялата ситуция в държавата. Всички щабове са на подчинение на премира. Какво да прави президентът при това положение?

- Президентът дори не отиде в една болница, да види има ли респиратори, да види как е положението, да говори с директорите, да свика все пак Националния щаб. Цяла Европа е в стрес, президенти, премиери са се хванали за главата, защото Европа се провали с ваксините. Радев не го ли вижда това? Той се държи сякаш няма чума в България - не знам Мангъров ли слуша, с аспирин ли се оправя? Ситуацията е военна, а Радев е върховен главнокомандващ. Това е все едно да дезертираш по време на война. Нашият върховен главнокомандващ дезертира от войната, който бушува днес. Така е най-лесно.

 

- Какъв щаб да свика Радев, като се знае, че цялата машина в държавата е на ръчно управление от Борисов?

- Учудвам се, че при президента не се събират партии, КСНС, медицински щабове и да се консултира. Съдейки как нещата се развиха от Англия после в Централна Европа, белята ще ни се стовари на главата точно преди изборите. И ми кажете - в деня на размисъл, на 3 април, за какво да мислят българите – как да си оправят бизнеса, как да си набавят ваксина, как са близките им в болницата, дори една ракия не може да излезят да изпият, а ние ще искаме от тях коя партия да избират! Няма да стане!


- И какъв ще е резултатът от всичко това?
- На 4 април, като видят всички политици, че са излезли да гласуват 20-30% от избирателите, на 5 апрул сутринта ще ревнат:  Дайте да правим нови избори, какъв е този парламент, нисколегитимен, ще има коментари кой пипнал машината, кой не е. Помнете ми думата - ако изборите са на 4 април, на 5 април сутринта април България ще се събуди в една национална трагедия, съчетана с национална комедия.Епицентър.бг/

Автор:

Добавете Вашия коментар

TOP