Именно заради изместването на обществените нагласи може да очакваме почти сигурно втори тур на президентските избори. Дистанцията между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков е повече от 20 пункта, това може да изглежда почти сигурно спечелване на втори тур за Радев. Може да очакваме един интересен втори тур, на който резултатът до последно няма да бъде известен. Това заяви социологът от "Маркет Линкс" Добромир Живков в ефира на bTV.
 

"Маркет линкс" и bTV огласиха най-новото си проучване за изборите, данните са смайващи ТАБЛИЦИ

По думите му публичният дебат беше сведен до доста ниско ниво в последните години. Това се дължи по една или друга причина, като компроматна вълна.


Според социолога тези 10%, които декларират, че няма да гласуват, сигурно няма да го направят, по-скоро тези 19% с отговор "по-скоро да" ще отидат. Именно техният глас е важен. Ориентир са ни изборите от април. Вярвам, че ще имаме една добра избирателна активност

Експертът посочи, че около 6% от избирателите казват, че са си променили отношението към президента. Трендът за спад на доверието към президентската институция се вижда. Хората отъждествяват мерките срещу коронавируса с президента, а не със служебното правителство", посочи Живков.


Що се отнася до парламентарните избори, той смята, че коалицията ГЕРБ-СДС е категоричен победител. "Не виждам сценарий, в който това да бъде променено. ГЕРБ в настоящия момент са постигнали максимумът си. Интересен е казусът с "Продължаваме промяната".

Те стоят добре, преди месец стояха по-добре. Сега се получи разколебавате. Тези 16-16-5%, които им се дават, когато са в изпълнителната власт са с положително отношение, но като влезеш в политиката нещата се променят", коментира той.

"БСП, ДПС, ДБ са в един малък диапазон, в който могат да постигнат промяна. Това, че имат собствени кандидати за президент води до подобряване на резултата, особено ДПС. Не може да кажем дали "Изправи се, ние идваме" ще бъдат част от следващия парламент. Вярвам, че избори 2 в 1 ще мобилизират избирателите", посочи още той.