Мария Тодорова: Натовареността на Административен съд - Благоевград през 2015 година продължава да е висока

26 Февруари 2016 | 13:51
0 коментара
Общество
Мария Тодорова: Натовареността на Административен съд - Благоевград през 2015 година продължава да е висока

Натовареността на Административен съд - Благоевград през 2015година продължава да е висока. Това каза по време на деветия отчет на институцията Мария Тодорова, председател на Административен съд- Благоевград, предаде репортер на Pirinsko.com.

По думите й структурата е сред първите пет най- големи по численост, а по официалната статистика на Висшия съдебен съвет и най- натоварени административни съдилища в страната. През 2014 г. Административен съд- Благоевград е на пето място по действителна натовареност към делата за разглеждане и към свършените дела след структурите в Бургас, София град, Перник и Хасково.

За първото полугодие на 2015 година структурата в Благоевград е отново пета по критериите действителна натовареност към делата за разглеждане.

Данните за образуваните и свършени дела в Административен съд- Благоевград за периода 2012-2015 г. затвърждават установената тенденция за висока натовареност на съда съпоставено с останалите административни съдилища и поставянето му след първите най- натоварени административни съдилища в страната, като следва да се отчете обстоятелството, че структурите в София- град, Бургас и Пловдив за разлика от Административен съд- Благоевград са съдилища, които разглеждат данъчни дела и тяхната натовареност до голяма степен е обусловена от този вид дела.

В Административен съд- Благоевград са образувани 1 653 дела през 2015 година. Това стана ясно по време на годишния доклад за дейността на съда за 2015 година.

От тях 940 са първоинстационни административни дела и 713 касационни. От образуваните касационни дела с наказателно-административен характер и 40 броя са касационни.

През отчетената 2015 година в съда са стояли за разглеждане общо 1936 дела- 1160 първоинстанционни и 776 касационни дела, което е с 0,52% дела повече в сравнение с 2012 г. От стоящите за разглеждане 776 броя касационни дела, 727 са касационни с наказателно- административен характер и 49 с административен.

Добавете Вашия коментар

TOP