Мария Капон показа фактурите от наказателното преследване срещу Делян Добрев

24 Май 2023 | 07:59
0 коментара
Общество
България
Мария Капон показа фактурите от наказателното преследване срещу Делян Добрев
Мария Капон показа фактурите в социалната мрежа от наказателното преследване срещу Делян Добрев.

Публикуваме без редакторска намеса:

Скъпи приятели,
С изненада научих, че сигнал, който съм подала на 03.09.2013г. на пресконференция заедно с колеги в БТА, днес се оказва предложение за продължаване на наказателно преследване срещу Делян Добрев.
Искам да поясня, че като председател на Единна народна партия и член на комитета срещу изграждане на АЕЦ „Белене“ не е имало как да предвидя, че десет години по-късно държавното обвинение, мотивирано вероятно от настоящето противоборство, е решило да продължи своята работа.
Подбудите ни бяха ясни и чисти – безстопанственост и злоупотреба с милиони държавни средства по проект, който е прекратен с решение на Министерски съвет и с решение на Народното събрание.
Плащанията по договора продължаваха въпреки прекратяването на проекта „Белене“. Мотивите ни както тогава, така и днес не са се променили – борба с корупцията, и спиране на нарастващото руско влияние в българската енергетика.
Разбира се, че искам справедливо правораздаване, но очаквам то да бъде резултат от работата на една независима система, а не заради политическите интереси на деня.
По-долу прилагам снимка от пресконференцията и снимка на три от фактурите със заплатените средства, които апропо би трябвало да притежава и Софийска градска прокуратура.
Битката с корупцията и чуждото влияние не е работа за един ден и „Ние идваме!“ го знаем добре.
 

Вчера софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д. Д., депутат в 49. Народно събрание. 

 

Това съобщиха от пресцентъра на СГП. 

 

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (престъпление по чл. 219, ал. 4 във връзка с ал. 3 във връзка с ал. 2 от НК). 

 

Твърденията са за това, че престъплението е извършено от народния представител в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ” ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, потвърдено с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 г., и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК” ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро.

 

Епицентър. бг припомня:

 

Още през 2016 година бе съобщено, че на Делян Добрев се повдига обвинение във връзка с изграждането на Втора атомна". Тогава имунитетът му бе поискан от главния прокурор Сотир Цацаров.

Тогава това се случи за втори път.

Добрев е обвинен, че в качеството си на министър на икономиката, енергетиката и туризма, е проявил умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4,5 млн. евро.
Това са плащания по консултантските договори за "Белене", които са продължили и след спирането на проекта, съобщиха тогава от прокуратурата.

Става дума за договор с компанията "Парсънс", която е избрана с обществена поръчка през 2004-та за архитект-инженер, който да подпомага НЕК - в избора на строител, сключването на договор, цялостното изграждане, лицензиране и въвеждане в експлоатация на ядрената централа.


Тогава, на 25 април 2016 година, Добрев сам върна имунитета си като заяви: "Не съм виновен за нищо. Това много бързо ще се докаже в съда. Далаверата на хилядолетието "Белене" се надявам да бъдат намерени истинските виновници, защото искам да припомня, че далаверата "Белене" беше спряна с мой подпис под доклад на Министерски съвет само няколко дни след като станах министър. Надявам се прокуратурата по най-бързия възможен начин или да прекрати разследването, или да внесе обвинение в съда, за да мога да докажа своята невинност“.

Мария Капон показа фактурите от наказателното преследване срещу Делян Добрев
Мария Капон показа фактурите от наказателното преследване срещу Делян Добрев
Мария Капон показа фактурите от наказателното преследване срещу Делян Добрев

Добавете Вашия коментар

TOP