Мария Габриел след разговор с Борисов: Оставам еврокомисар, Лиляна Павлова става евродепутат

04 Юни 2019 | 08:10
0 коментара
Политика

Мария Габриел остава еврокомисар, Лиляна Павлова става евродепутат на нейното място. Решението е взето след разговор с премиера Борисов.

Това стана ясно от интервюто на водачката на листата на ГЕРБ-СДС в "Лице в лице" по БТВ.

 

Габриел подчерта, че поема риск, освобождавайки мястото си в ЕП, преди да е конструирана комисията, но е готова на него.

 

"Предстоят 5-6 месеца когато се съставя новата ЕК, аз си задавам въпроса, не мога да си позволя да не остана еврокомисар, не мога да си помисля, че България няма да има представител в Еврокомисията. Тази стутрин говорих и с премиера Борисов, той одобри решението ми, аз ще остана еврокомисар, ще продължа да се боря да се говори за България с гордост, да говоря за политики, които не са абстрактни", подчерта тя

 

ГЕРБ е жив организъм, той трябва и ще продължи да се развива. Но трябва тясна връзка с хората, дневният ред на България не може да не бъде дневният ред на Европа, заяви избраната за евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел в ефира на "Лице в лице" по БТВ.

 

Мария Габриел каза още, че след Борисов няма какво да добави към оставката на Цветан Цветанов. Според нея премиерът Бойко Борисов реагира принципно и праволинейно. 

 

Не мога да коментирам думи на премиера - така каза тя и не отговори на въпрос за разликите за водене на предизборната борба между Борисов и Цветанов, за които намекна премиерът.

Нямам какво да добавя към това, което беше казано за отстраняването на Цветан Цветанов. На места се усещаше капсулиране на ГЕРБ. Тези избори ясно показа, че има един път - на обединението и сътрудничеството, каза Мария Габриел.

 

Много ясни послания ни бяха изпратени от хората - искаме да се борим за по-високи доходи, да се борим да развиваме и най-малкото населено място, каза Мария Габриел.

 

Тя обясни, че още по време на кампанията е имало време за оценка, за анализи и за изводи. "Благодарим на избирателите, че ни подкрепиха, но ни бяха изпратени ясни послания - да повишим жизнения стандарт, да развиваме и най-малкото населено място, хората да усещат, че те са тази Европа, за която говорим, а не нещо отдалечено. Носене на отговорност и работа, работа и много работа", обяви Габриел.

По думите ѝ трябва да има постоянен диалог с хората. 

В своя стил нищо не бих променила. Голямата ми сила е връзката с хората, допълни тя. 

Когато става дума за защита на националния интерес, трябва да сме като един в Европарламента, категорична е избраната за евродепутат от ГЕРБ.

 

Всеки е допринесъл по някакъв начин в кампанията, смята тя.

Според Габриел няма нужда от прекалено бичуване там, където са показани слабости и грешки.

 

Не мога да си позволя да не остана комисар, не мога да си позволя България да остане без представител в Европейската комисия, посочи Мария Габриел. И разкри, че сутринта е говорила за това решение с премиера Бойко Борисов.

Лиляна Павлова ще влезе на нейното място в Европейския парламент. Габриел подчерта, че поема риск, освобождавайки мястото си в ЕП, но е готова на него.

 

Преговорите за ръководство на европейските институции няма да са ясни, не откровена Мария Габриел. И посочи, че ГЕРБ, като част от ЕНП, ще държат на кандидатурата на Манфред Вебер.

Много бих искала Централна и Източна Европа да бъде представена в ръководството на евроинституциите, не може само представители на Франция, Дания и други западноевропейски страни да са там, подчерта тя.

 

Очаквайте подробности!

Добавете Вашия коментар

TOP