Мария Габриел се среща с Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел

19 Юни 2023 | 08:00
0 коментара
Политика
България
Мария Габриел се среща с Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел ще бъде на работно посещение в Брюксел днес и утре, съобщиха от Министерството на външните работи. 

В рамките на визитата си Мария Габриел ще проведе двустранни срещи с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, както и със заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас и с европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

В разговорите си вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще обсъди изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към Шенген и еврозоната, както и актуални теми от европейския дневен ред.

БТА припомня, че Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар, след като беше номинирана от ГЕРБ-СДС за министър-председател. На 22 май тя върна на президента Румен Радев неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. На 6 юни Народното събрание избра министър-председател, структура и състав на редовно правителство с втория мандат, връчен на ПП-ДБ, а Мария Габриел влезе в състава на редовното правителство като вицепремиер и министър на външните работи. 

Източник: Рени Никифорова, БТА

Добавете Вашия коментар

TOP