Мария Габриел: Правата на жените да бъдат взети предвид във външната политика на ЕС

08 Октомври 2016 | 09:37
0 коментара
Общество
Мария Габриел: Правата на жените да бъдат взети предвид във външната политика на ЕС

Мария Габриел, зам.-председателят на ЕНП-Жени, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и председател на българската делегация в нея, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”



Водещ: За Конгреса „Миграция и интеграция: влиянието върху жените“, организиран от ЕНП-Жени, наш гост е Мария Габриел, зам.-председател на структурата, както и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и председател на българската делегация в нея. Г-жо Габриел, каква е оценката Ви за форума и какво е неговото значение в контекста на събитията? 
Мария Габриел: Оценката ми е изключително положителна, най-напред е много силен символ в това, че годишният конгрес на ЕНП-Жени се проведе тук в София. Годишният конгрес е важен с това, че всяка година ЕНП-Жени избира една основна актуална тема, по която текат дебати и по време на конгреса се приема резолюция. Самият факт, че в София приехме резолюцията, свързана с миграцията, интеграцията и влиянието върху жените, говори много ясно и за погледа, който е насочен към България. Той е положителен, тоест със съзнание за усилията, които всекидневно страната полага в това отношение и междувременно е свързано и с много ясно послание за това, как всички само заедно можем да се справим с предизвикателствата, свързани с мигрантската криза. 


Водещ: Кои са причините да се вземе под внимание влиянието на миграцията и интеграцията върху жените? 
Мария Габриел: Започваме най-напред от данни за статистиката и на ООН, и на ЕС. Те показват, че малко над половината от пристигащите на територията на ЕС мигранти, са жени и деца. Това означава, че към тези хора трябва да обърнем специално внимание, особено що се отнася до различните етапи, през които те преминават. За това и днес на конгреса обърнах специално внимание най-напред на това, какво се случва в страните на произход. За всички ни е ясно, че освен от конфликти, жените бягат и от страни, в които техните права не се зачитат. Бягат от страни, в които 
са нормално явление феномени, срещу които ние се борим – такова е насилственото омъжване, такава е сексуалната експлоатация, такава е липсата на каквито и да било права или достъп до ресурси. След това обърнахме внимание, какво се случва в страните на транзит - жените по време на пътуването са особено уязвителна група, защото те много лесно стават жертви на контрабандистите, на мигранти, на трафик на хора, за трудова експлоатация или сексуална такава. Много важно е в този момент чрез екипите, които имаме съвместно с тези страни, да се обръща специално внимание на жените. И разбира се, какво се случва в страните на прием, в страната на дестинация? Веднъж пристигнали тук, обърнахме внимание на това, че за тях е необходимо да има условия и достъп до здравеопазване, достъп до юридически услуги. Но обърнахме и призмата, като взехме предвид активната роля, която могат да играят жените, които вече са добре интегрирани в страните, жени-мигранти от тези страни, спрямо новодошлите. Това е нещо, на което не се обръща достатъчно внимание и нещо, което не използваме достатъчно като вектор на тези общности да се помага по начин, който е изключително близък до техния. Това бяха в петък много силните послания на Конгреса: да бъдат взети предвид правата на жените във външната политика на Европейския съюз. В новата Агенция, която имахме честта в четвъртък да бъде открита в България за гранична и брегова охрана, да има екипи, които преминават през обучение, позволяващо бързо да идентифицират уязвимите групи жени и непълнолетни, малолетни и разбира се тук в нашите общества да поставим сериозно въпроса за ефективната роля на жените и това, което те могат да донесат за интеграцията на хората, които са на територията на Европа. 


Водещ: Г-жо Габриел, какви предложения и препоръки, осъществяването на които биха допринесли за подобряване положението на жените и децата бежанци, залегнаха в обсъжданата и приетата от форума резолюция, за която вече споменахте? 
Мария Габриел: Ние се концентрирахме върху много конкретни неща. Със сигурност най-напред на общоевропейско ниво е необходимо всички пет комисаря, които работят по темата, да имат синхрон в действията си. Това може да създаде усещането, че Европейският съюз помага, защото Сирия се превърна в най-голямата хуманитарна криза в света и Европейският съюз е този, който е изключително активен. След това, в рамките на инструментите, които имаме за външна политика, включително и чрез двата най-нови екипа - доверителният фонд за Африка и Европейският фонд за външни инвестиции, да има специални инструменти, насочени към местното ниво, там, където жените могат да бъдат овластени и така че да изпъкне положителната им роля не само в превенцията и в разрешаването на конфликти, но и за икономическо развитие и стабилизиране на страната. След това отиваме в Европейската гранична и брегова охрана и агенциите, аз вече казах, много ясно там, до този момент не виждаме да има концентрация върху тази тема, но аз мисля, че е въпрос на време да се сблъскаме и с нея, и разбира се, когато говорим това, на ниво какво се случва в европейските страни, много важно е да заявим открито, че когато се идва на територията на Европа, тук има правила, които важат за всички. Има необходимост да се осигури достъп до образование, но това минава преди това през много по-базисни нужди, каквото е учене на език. И затова това са много конкретни предложения, които на Конгреса бяха заложени в резолюцията и аз искрено вярвам в това, че ЕНП-Жени е всъщност платформата, която може да спомогне за популяризирането на тези идеи, защото е време за тяхното окачествяване чрез конкретни европейски инструменти. 


Водещ: Каква е чуваемостта на взетите от Вас решения? 
Мария Габриел: Чуваемостта е силна и тя е още по-положителна, когато вземем в предвид това, че днес всички делегати, а останалите страни-членки видяха, че тя има чуваемост в България. Премиерът на Република България, г-н Бойко Борисов, г-н Цветан Цветанов, кмета на София Йорданка Фандъкова много ясно застанаха зад тези идеи и още веднъж подчертаха, че за да ги направим, осъществим и за да можем да видим, че те водят до резултат, това трябва да става винаги в пряк диалог с гражданите, с много ясна комуникация, за да не се заиграваме със страховете на хората. Но пък да можем да отговорим съвсем адекватно там, където те съществуват, базирайки се на аргументи, на феномени, които наблюдавахме в последните две години. Чуваемостта е европейска, защото имаме много силна заявка в ЕНП от страна на институциите да се върви в тази посока. Чуваемостта става силна, защото виждаме как няма противоречие между национално и европейско ниво. Това беше според мен едно от най-силните послания днес. Само с общи действия, но адаптирани спрямо специфичния национален контекст, ние можем да намерим дългосрочно решение на кризата. 


Водещ: Как се коментира на форума факта, че българското държавно ръководство застава категорично зад предложенията, приети във Вашата резолюция? 
Мария Габриел: Това, което най-високо се оцени, че зад цялата тази плеяда от конкретни предложения, се чу много силно проевропейското говорене. Днес живеем във времена, в които е изключително трудно да се защитава тази теза. Виждаме колко лесно, особено на ниво политически лидери в отделните страни-членки, може да се влезе в говорене срещу Европа. Това, което на Конгреса беше важно, е това, което се чу и впечатли делегатите от името на България: ние виждаме в Европа положителното. Това, че солидарността не е само на думи, тя може да бъде изразена в конкретни действия. Но трябва да имаме ясното съзнание, че нито една страна-членка сама не може да се справи с такива феномени като миграция, тероризъм, организирана престъпност, които не познават граници. 


Водещ: Като евродепутат Вие ще превърнете ли залегналите в резолюцията предложения за инструменти, които да бъдат обсъдени на ниво Европейски парламент и съответно приети и от комисията, и от Съвета на Европейския съюз? 
Мария Габриел: Разбира се. Ще продължим да отстояваме конкретната реализация на част от тези инструменти, като например това държавите-членки да изпълнят ангажиментите, които са поели спрямо доверителните фондове за Сирия или за Африка. Ние имаме много по-голяма конкретика вече за Европейския фонд за външни инвестиции. Това е нещо, което не е ново за нас. Трябва да бъдем много точни и ще продължим да отстояваме това, което сме правили досега. Сами разбирате, че докато са текли дебатите по тази резолюция, за мен лично е било важно те да са в унисон и с това, което говорим, за това, което дебатираме в Европейския парламент. Така, че по-скоро сега получихме чрез ЕНП Жени, чрез тази резолюция допълнителен стимул, допълнителна сила да продължаваме да ги отстояваме.

 
Водещ: Как идеите, обсъдени на годишния конгрес на ЕНП Жени, ще намерят място и в работата Ви като зам.-председател на групата на ЕНП по средиземноморските въпроси и сътрудничество? 
Мария Габриел: Те са пряко свързани. Когато говорим за това, какво е положението на бежанците в страните, от които те бягат или в страните на транзит, няма как да не споменем веднага специфичната ситуация на Ливан и на Йордания. Това е нещо, върху което работя всекидневно. Знаете, че Ливан продължава да бъде номер едно в света, когато вземем съотношение население- бежанци и 40 процента от населението са бежанци. Там са всички проблеми, свързани с интеграция и достъпа до образование. Там са всички проблеми, свързани с търсене и намиране на решение на първопричините на миграцията. В работата ми в Средиземноморието това е едно от основните послания. Сега, каквато и помощ да мобилизира Европейският съюз, тя няма да доведе до траен резултат, ако не атакуваме първопричините за миграцията. От една страна спиране на конфликтите и съответно наблягане на превенцията, от друга страна търсене на алтернатива за тези хора, които търсят икономическа такава. Тука е много тясната ни работа с Мароко, Алжир, с Тунис. Тука знаем, Египет е една от страните, за която не говорим, но която има 5 милиона бежанци и 500 000 сирийци. Ето ги предизвикателствата във всекидневната работа. 


Водещ: Фондът за външни инвестиции каква роля би изиграл? 
Мария Габриел: Този фонд бележи много добро начало за това, че във външната политика на Европейския съюз става ясно, че темата за имиграцията е приоритет и тя е свързана с много ясни условия. Тя е свързана с борба с първопричините, тя е свързана с успешно изпълняване на споразумението за реадмисия. Тя е свързана с обмен на информация и много ясно разделяне на бежанците от икономическите мигранти и много, много ясна борба с нелегалната миграция. За мен това е много положителна стъпка напред. Сега, разбира се, за нас остава да видим сред седемте приоритетни страни, които бяха избрани – от Ливан, Йордания и стигнем до Мали и до Сенегал, какви са пилотните проекти и какъв резултат те ще дадат? И дали тази политика, която Европейският съюз по своему прави за първи път, ще бъде заложена и в бъдещите споразумения с нашите трети страни? 
Водещ: Последен въпрос: какъв е смисълът и полезността от конференции като годишния конгрес на ЕНП и темите, които обсъждаме с Вас? 
Мария Габриел: Най-напред тази конференция събира още веднъж представители на 28 страни-членки. Това, което може силно да ни впечатли, е, че по тези теми може да има обединение, вземайки в предвид спецификата на всички страни членки. След това всеки един конгрес, отивайки в една от страните членки, отдава заслуженото на усилията на страната по въпросната тема и междувременно отправя много силно послание за това, че тази страна не е сама, че тя в усилията, които полага всеки ден, има европейската подкрепа. Това за мен може би са двете най-важни неща и това е ползата, защото на този конгрес не се събираме, за да си говорим, а се събираме да идентифицираме конкретните мерки, които произтичат единствено и само от това, което хората ни казват, че е важно да бъде на дневния ред и то много прагматично да бъде предложено, вземайки в предвид инструментариума, с който разполагаме, адекватният бюджет и възможността то да се случи. 
Цоня СЪБЧЕВА 

Добавете Вашия коментар

TOP