Мария Габриел откри обществена консултация за фалшивите новини

14 Ноември 2017 | 07:25
0 коментара
Общество

Еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел даде началото на обществената консултация относно фалшивите новини и онлайн дезинформацията на конференция в Брюксел. Габриел обяви и създаването на експертна група на високо равнище, която да работи по проблема."Чрез диалог и конкретни действия днес пристъпвам към изпълнение на един от ангажиментите, определени в мисията ми като комисар по цифровата икономика и общество", заяви тя.

"Какъв отговор е необходимо да дадем на феномена "фалшиви новини", който е предизвикателство за демокрацията и принципите ни? Действията, които обявих днес, са част от всеобхватен подход, който да ни даде възможност да засилим борбата с разпространяването на фалшиви новини", допълни еврокомисарят.

Габриел прикани всички заинтересовани да кандидатстват за участие в експертната група на високо равнище относно фалшивите новини. По думите ѝ европейската комисия разчита на тяхното експертно мнение във връзка със същността на проблема, дефиниране на ролята и отговорностите на съответните заинтересовани страни, формулиране на препоръки. "Искаме да постигнем балансиран подбор и доколкото е възможно, групата трябва да включва по няколко представители от всяка област на експертни познания, независимо дали става дума за академичните среди или за гражданското общество", коментира още тя.

Крайният срок за представяне на кандидатури е средата на декември. Експертната група трябва да започне работа през януари 2018 г, като е предвидено нейната дейност да продължи няколко месеца.

Какво още предстои?

➦ през януари 2018 г. предстои първото заседание на групата на високо равнище,


➦ през март 2018 г. ще бъдат представени резултатите от обществената консултация и проучването на "Евробарометър",

➦ през април 2018 г. ще бъде оповестен първият доклад на групата на високо равнище

➦ пролетта на 2018 г. е времето, когато ще може да се публикува съобщението относно фалшивите новини и онлайн дезинформацията

Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP