Мария Габриел и проф. Георги Фотев представят проект на външнополитическа стратегия на България

07 Април 2024 | 10:39
0 коментара
Политика
България
Мария Габриел и проф. Георги Фотев представят проект на външнополитическа стратегия на България

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и професор Георги Фотев, председател на Консултативния съвет, ще представят проект на външнополитическа стратегия на България утре, 8 април. Това съобщиха от Министерството на външните работи. 

Документът е изготвен след широко експертно и обществено обсъждане. Стратегията има за цел да увеличи предвидимостта и подкрепата за българската външна политика и да повиши авторитета на българската дипломатическа служба, се казва в съобщението.

В края на февруари Габриел бе домакин на конференцията „Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България“ в Дома на Европа. Тогава тя заяви, че това би било първата в историята на страната външнополитическа стратегия. „Такъв публичен документ ще бъде и силен публичен израз на фундаменталните ценности на България, принципи и норми, които определят нашите цели и нашите приоритети в международните отношения. Те имат за задача да ни определят и като уверен и надежден партньор“, добави Габриел. По думите ѝ тези принципи и ценности не са нови и произтичат от желанието на България още отпреди 30 години да се присъедини към европейското семейство.БТА

Добавете Вашия коментар

TOP