Мария Габриел: ЕС трябва да има амбицията да запази Йордания като остров на стабилност в Близкия Изток

24 Ноември 2016 | 16:07
0 коментара
Общество
Мария Габриел: ЕС трябва да има амбицията да запази Йордания като остров на стабилност в Близкия Изток

Предложението за предоставяне на допълнителна макрофинансова помощ на Йордания беше обект на пленарен дебат на Европейския парламент с комисаря по работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен. В контекст на конфликта в Сирия и значителния приток на бежанци, тази средиземноморска държава е подложена на силен натиск върху икономиката си. Макрофинансовата помощ под формата на заем от ЕС в размер на 200 млн.евро ще зависи от изпълнението на определени икономически реформи и политически мерки.

 

В изказването си по време на дебата, зам.-председателят на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел, която беше ръководител на делегацията на Европейския парламент за наблюдение на парламентарните избори в Йордания през септември, приветства междуинституционалното споразумение за отпускането на заема на Йордания,  което оставя възможност за увеличаване на сумата през 2017 г. „Йордания е една от ключовите държави в съседство на Европейския съюз. Имаме възможност да работим заедно за стабилизирането на Средиземноморския регион. Отчитайки специфичните нужди на държавата и амбицията ни да запазим Йордания като остров на стабилността, действията ни трябва да отговарят на тази амбиция“, заяви Мария Габриел.

 

Тя наблегна, че с предоставянето на макрофинансова помощ, ЕС ще насърчи и важни структурни реформи в Йордания. „Средиземноморската държава е доказала, че може да бъде пример за съвременност и напредък в региона в резултат на политическия и икономическия избор, който е направила. Йордания демонстрира ценностите си, посрещайки сирийските бежанци, и предприе важни реформи през последните години, особено що се отнася до политическата и демократичната системи“, посочи Мария Габриел.

 

В заключение зам.-председателят на Групата на ЕНП отбеляза необходимостта да се постигне още по-близко партньорство с Йордания чрез използване на наличните инструменти, като например външния инвестиционен план на Европейската комисия. В същото време Мария Габриел повдигна пред Комисията въпроса за наличието на други предвидени инициативи, насърчавайки разглеждането на допълнителни инструменти за засилване на сътрудничеството между ЕС и Йордания.

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP