Марихуаната е най-често употребяваният наркотик сред шофьорите на МПС

14 Юли 2017 | 02:28
0 коментара
Общество

Марихуаната е най-често употребяваният наркотик сред водачите на превозни средства.

Употребата на наркотици преди шофиране е изключително опасна, тъй като се създава нереалистична картина на всичко, което се случва около водача на моторното превозно средство и съответно неговите реакции са неадекватни – може да предизвика и тежко пътно-транспортно произшествие, с което да застраши живота на много хора.

„Най-малкото от 12 до 24 часа преди шофиране не трябва да има такава консумация, защото действието на различните видове дроги продължава по различен начин, а има и наркотици при които след като си употребил дори и само веднъж, до една година след това може да се появят халюцинации, които да изкривят реалната картина на водача и да предизвикат много сериозни и неадекватни отношения между водача на превозното средство и останалите, които участват в пътния поток“, коментира д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Тя добави, че в комбинация наркотиците взаимодействат помежду си и засилват токсичното си влияние върху организма. Д-р Любенова посочи, че алкохолът засилва действието на канабиса върху мозъчната дейност и променя поведението, след което координацията и рефлексите могат да бъдат увредени в продължение на 3 дни.

"Отекващият ефект след употребата на наркотици е много опасен и не може да бъде прогнозиран. Свидетел съм била на неадекватно поведение на шофьори, които управляват колите си след употреба на наркотици. Имах разговор с едно от момчетата, с които работим и то казва, че пуши една цигара марихуана, качва се на колата и вижда как всичко около него „плува“. Той казва, че в този случай натиска газта и вижда, че колата продължава да върви бавно, а всъщност той само така си мисли, докато кара със 180 км/ч.“, посочи д-р Любенова.

Тя допълни, че комбинацията от алкохол и марихуана забавя реакциите и дори може да предизвика спиране на дишането.

По думите й пушенето на марихуана повишава 5 пъти риска от сърдечен пристъп, като до 2 часа след момента на употреба той остава с 1,7 пъти над нормалния.

Д-р Теменужка Любенова заяви още, че една цигара канабис е вредна колкото 5 цигари, изпушени една след друга и подчерта, че тези които пушат марихуана, обикновено се оплакват от хрипове, кашлица, стягане в гърдите и бронхит, като освен че кашлят, не им достига кислород, тъй като при издишване в белите дробове остава прекалено много въздух.

„Канабисът засилва усещането на преживяваната в момента емоция, която не е задължително да е приятна. Може да се получат зрителни халюцинации до липса на спомени около употребата му – нарушава се краткосрочната памет“, допълни д-р Любенова.

Добавете Вашия коментар

TOP