Маргарита Попова: Българската литература е море от история и мъдрост

19 Септември 2015 | 18:39
0 коментара
Общество
Маргарита Попова: Българската литература е море от история и мъдрост

Четете. Българската литература е необятна. Тя е море от история и мъдрост= Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на среща с участници в Международния интердисциплинарен проект „Живописна България. Български литературни маршрути“ на „Дондуков“ 2. В проекта участват преподаватели и студенти по славистика от университети в Атина, Варшава, Виена, Киев, Пловдив, Санкт Петербург, Страсбург, София и Хайделберг.

Маргарита Попова пожела на младите хора да не губят своята любознателност и любопитство към световните култури. Вицепрезидентът се обърна към участниците в проекта с думи на благодарност за техния стремеж и желание да опознаят България.

Попова посочи, че трябва да има повече проекти за интеркултурното общуване. „Този проект е уникален. Той стимулира обмен на човешка енергия, желание да разпознаеш и разбереш другия. Само така можем да отстояваме мирен и спокоен ден за нас и децата ни“, каза тя и добави, че е несравнимо богатство погледът на другите към нас – и за междуличностните, и за междудържавните отношения. Той е ценен за развитието на науката, за преводаческото майсторство, за културните ни специфики, които ни правят и различни, и близки с другите. От своя страна проф. Любка Липчева от Виенския университет отбеляза, че участниците в проекта и занапред ще продължат да представят България като място за развитие на междукултурния диалог. „Ние се ръководим от виждането, че споделеното знание е успешното знание“, допълни още тя. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP