Мая Манолова срещу събирачите на дългове

23 Декември 2015 | 09:53
0 коментара
Общество
Мая Манолова срещу събирачите на дългове

Новият омбудсман Мая Манолова е решила да се обяви и срещу събирачите на дългове, съобщава Нова ТВ.

Манолова иска фирмите посредници, които събират дълговете за ток, вода, парно или телефон на граждани, да бъдат забранени със закон.

Според нея не е редно малки задължения на потребителите да се искат след 10 години от такива компании, когато става дума за обществени услуги.

Омбудсманът смята, че техните собственици се обогатяват на гърба на гражданите, защото си начисляват хонорари и такси. "Оставям настрана мутренските начин на въздействие, които използват част от тях", посочва тя.

Гражданите вече избягват да завеждат дела срещу институциите, защото после плащат за тях, посочва Мая Манолова.

От своя страна колекторските фирми твърдят, че работят по закон и успяват да съберат до 80% от дължимото, като са склонни да преговарят за вноски и дати.

 

Те не са съгласни, че гражданите плащат услугата - плащали си компаниите, които им поръчвали събирането на дълговете. Ако търсенето на парите се забави много, следва лихва, която според тях е законна.

Засега от мобилните оператори не коментират предложението на Мая Манолова, а от "Топлофикация"-София обясниха, че от десетина години събират парите си със свои сили.

След празнците колекторските фирми канят омбудсмана на среща.

Вижте във видеото случая със Ангел Савов, който има неиздължени 5,42 лв. от 10 години към мобилния си оператор. Преди 10 дни му съобщили, че дължи 136 лева.

И другаде в Европа колекторите са предпочитани. Пример е Великобритания, където дори общините възлагат на такива агенции да им събират местните данъци и такси.

Източник: NovaNews.bg     Редактор:

Добавете Вашия коментар

TOP