Манолова внася днес предложение до премиера за възможност за продажба на еднодневна винетка чрез SMS

15 Януари 2016 | 12:19
0 коментара
Общество
Манолова внася днес предложение до премиера за възможност за продажба на еднодневна винетка чрез SMS
 

Топлофикациите заработват милиони от съдебния тормоз над потребителите, коментира националният омбудсман Мая Манолова.

За миналата година само столичната „Топлофикация” е завела 15 000 дела срещу длъжници в Софийския районен съд. При започнато производство на потребителя се начислява 300 лева такса за юрисконсулт, последвани от още 350 лева за съдебен изпълнител. Така „Топлофикация” е поискала от потребителите си 9,7 милиона лева за услуга, която не предоставя, посочи омбудсманът. „Неоснователно обогатяване на гърба на бедните български граждани”, каза Манолова пред bTV. 

По думите ѝ дружествата са си създали практика да не информират клиентите си за текущи задължения, за да може да бъде образувано производство.

Тя обяви, че в края на месеца организира кръгла маса по проблемите на „Топлофикация”, в която ще се обсъждат и неясните фактури, както и спорната такса сградна инсталация, „която, освен че е на ръба на европейската директива, се създава и впечатлението, че представлява прекалено висок дял в сметката”.

Националният омбудсман предлага и пускане на пазара на еднодневна винетка, която да се купува с SMS. Тя коментира, че поскъпването на винетките ще ощети най-силно живеещите в малки населени места, на които им се налага да пътуват до областния център за различни административни услуги.

„Ако правят това 6-7 пъти годишно и се налага всеки път да купуват седмична винетка, техният разход накрая би бил равен на този за годишна”, посочи омбудсманът пред bTV.

И затова смята за най-справедливо да се въведе еднодневна винетка. За да не се оскъпява излишно, Манолова предложи разрешението за 24-часово ползване на пътищата в страната да се плаща с SMS.

Предложението на Манолова е във връзка с повишението на цената на винетните стикери от началото на 2016 г. Увеличението беше мотивирано от правителството с необходимостта от повече средства за поддръжка на пътната инфраструктура.

Омбудсманът обяви, че днес внася предложение до премиера Бойко Борисов и за промяна в наредбата, която регламентира винетните такси чрез въвеждане на еднодневна винетка.

От Реформаторския блок вече предложиха да има възможност да се издават и шестмесечни винетки.

Добавете Вашия коментар

TOP