Малчугани се запознаха с паметниците на герои в Благоевград

14 Август 2020 | 14:36
0 коментара
Култура

Под мотото „Слава на героите“ днес Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград  организира посещението на деца на паметни места, свързани с историята на българската бойна слава в областния център.

Инициативата е на Министерството на културата и община Благоевград и е свързана с популяризиране на паметниците в Благоевград и историческите забележителности.

За едно дете историята понякога може да изглежда недостъпна, но ако заведем детето на място и го запознаем с героите, да му кажем най-важното от живота на светлите личности, извоювали свободата ни – тогава му помагаме да се доближи до историята и да се гордее с нея.

Това направи днес Елза Кресничка от отдел „Краезнание“ на Регионалната библиотека. По достъпен начин тя запозна 8-годишните малчугани с живота и делото на Христо Ботев, Гоце Делчев,  Никола Вапцаров, Георги Измирлиев-Македончето, Ичко Бойчев и др.

„Събитието има образователна цел, започваме с най-малките, но ще включим и ученици и студенти. Когато от най-ранна възраст децата са запознати с историята на Благоевград, те милеят за града, от друга страна инициативата въодушевява и нас като културен институт, който се занимава с такава дейност. Най-важното е, че децата получават знания на място, могат да задават и своите въпроси, свързани с историята на града ни“ – каза за Радио Благоевград Елза Кресничка.

Добавете Вашия коментар

TOP