Макрон: Ще подкрепя желанието на Борисов за еврозоната

26 Август 2017 | 08:06
0 коментара
Политика

Имал съм вече възможност да преценя в каква голяма степен българският премиер се ангажира с пълното участие на България в ЕС, както и във всички проекти на ЕС, и във всички решения, които ще се вземат. Говорихме по много теми, свързани с образованието, с преподаването на френски език, за сътрудничеството ни в сферата на икономиката, отбраната, задоволство изразявам от постигнатото по много теми.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата му с българския премиер Бойко Борисов.

Заявявам споделената ни воля за осъществяването на партньорства в рамките на споразуменията, които ще се подпишат, така че да се създадат много работни места в промишлеността.

По европейските теми волята на България и на премиера е България да бъде пълноправен член на ЕС, такава е и волята на Франция. Първата последица от тази наша съвместна воля е, че до края на октомври ние ще постигнем споразумение относно реформата и директивата за командированите работници с цел премахване на социалния дъмпинг, добави Макрон. Премиерът ми каза колко му е било трудно да намери работници за обществения транспорт в София, например. Защото има френски, нески, австрийски предприятия, които ще наемат тези работници, но те ще им платят по-малко и това ще има отрицателни последици върху ЕС. Прилагането по този начин на командироването на работници не е добро и за европейските проекти, както и за работниците. Ние искаме в една и съща страна за една и съща работа, да се получава една и съща заплата и да се засили контролът върху измамата. Освен директивата ще има и други дискусии за наземния транспорт и не бива да се смесват тези теми и да се злоупотребява, подчерта френският президент. Когато имаме френски работодатели, които наемат български работници и им заплащат по българските цени във Франция – не, не съм съгласен, добави още Макрон.

Второто споразумение е свързано отново с превръщането на България в пълноправен партньор, аз ще подкрепя волята на Борисов България да бъде приета в приемната на еврозоната. Това искане е напълно легитимно, за да може да се постигне сближаване и в областта на икономиката и финансите в рамките на еврозоната. Като излезем извън партньорството на думи, трябва да сложим край на границата между изтока и запада, а България като пълноправен член на ЕС да се бори и със социалния дъмпинг, и за по-силна интеграция в икономиката и финансите, отбеляза френският президент.

Желанието ми е да продължим започнатата работа в т.нар. приобщаващо сътрудничество, така че България да стане и да участва като пълноправен член на Европа на отбраната, заяви Макрон.

Той уточни, че България от 2011г. е изпълнила всички критерии по присъединяването си към Шенген и „вече трябваше да е неин член”. България ще участва във вземането на решения по тази реформа, така че, когато България влезе в Шенген, да бъде член на един нов Шенген. Искам до края на годината България да започне да участва във всички инициативи в рамките на ЕС и еврозоната, така че да се насочим към повече интеграция. България да е част от вземането на решения по тези теми, а ние с премиера да продължим обмена си и да пресичаме гледните си точки. България се намира на външната граница на ЕС и е изправена пред много геополитически предизвикателства, заплахи, несигурност. Предизвикателства, свързани с миграцията ще има, защото става дума за много чувствителна зона. България е направила избор да бъде член за пример от гледна точка на постигането на стабилност, да работи като пълноправен член, да осигурява външната граница на ЕС. По тези въпроси говорихме днес и ще понесем последствията заедно с моя приятел Бойко Борисов. Благодаря за разговорите, но трябва и да действаме, каза още Макрон. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP