Франция няма да позволи на Владимир Путин „да му се размине”. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за един от семичниците в страната.

„С Владимир Путин имаме големи различия за Украйна. Имам това предвид. Франция няма да позволи на него да му се размине за каквото и да е било”, заяви Макрон, вероятно визирайки конфликта в Източна Украйна и руското овладяване на полуостров Крим.

ВИЖ ВЪВ ВИДЕОТО: Срещата между Макрон и Путин на срещата на Г20 в Хамбург преди по-малко от 2 месеца.

Макрон допълни, че говори с всички свои колеги-лидери „много директно и много откровено”, като в това число включи и турският президент Реджеп Ердоган, който също като Путин е в много влошени отношения с Европейския съюз.

"Аз съм този, който трябва да разговаря с Ердоган на всеки 10 дни” , заяви Макрон, без да дава допълнителни подробности какво има предвид.

Сложни дни вероятно предстоят за самия 39-годишен френски президент. Той зае поста през май и само за няколко месеца рейтинга му одобрение сред обществото се срина драстично.

Днес неговият кабинет трябва да представи план за реформи в трудовия кодекс на страната. Още като икономически министър при предишния президент Франсоа Оланд, Макрон защитаваше идеята заетостта в страната да бъде стимулирана, като на предприемачите се позволи по-лесно да уволняват и наемат работници.

Съвместната пресконференция на българския президент Румен Радев и френския му колега Еманюел Макрон
Съвместната пресконференция на българския президент Румен Радев и френския му колега Еманюел МакронИзточник: Георги Димитров, Vesti.bg

Франция има трайна безработица около 10%, като според политици като Макрон това до голяма степен се дължи на регулациите, които възпрепятстват развитието на бизнеса.

Миналогодишния опит на Оланд за сходни трудови реформи беше посрещнат с масово недоволство, протести и създаване на социални движения.

Макрон също е изправен пред протести на някои от синдикатите, запланувани за следващите седмици. Първата голяма стачка ще бъде на 12 септември.