Македонският клуб в Благоевград се разпадна

14 Юни 2023 | 08:00
1 коментара
Общество
Благоевград
Македонският клуб в Благоевград се разпадна

Македонският културен клуб в Благоевград ,който предизвика големи емоции, сам се разтури. Македонистите освободиха помещението поради изтичане на договора им. Собствениците са отказали да го подновят, тъй като искали  спокойствие, а не да ги свързват с политически крамоли. Месечният наем на клуба е бил 300 лева.

Македонският клуб просъществува едва 8 месеца. Той  бе открит като частен, а не като споразумение между държавите България и Република Македония.  Откриването му предизвика бурни реакции в Благоевград на неодобрение и бе възприето като провокация. Малко след откриването му четирима души счупиха витрините с камъни. Те бяха арестувани и глобени.

Сега македонистите търсят друго частно помещение където да ситуират клуба, но засега не откривали място с добра локация в центъра на града.

Зад частния клуб стоят няколко нерегистрирани македонистични организации, които единствено искат да бъдат признати като македонско малцинство.  Те опитаха да се регистрират през февруари месец тази година, но Агенцията по вписванията  отказала да регистрира "Македонски културен клуб Никола Вапцаров" в Благоевград като противоречащ на Конституцията, тъй като не може гражданско сдружение да се занимава с политическа дейност. /Пирин Нюз

Добавени коментари

лили публикува:
14 Юни 2023 | 10:08
Насила хубост не става! Да си българин, пък да се пишеш македонец! Да си седят вкъщи тогава!

Добавете Вашия коментар

TOP