Македонската жар на българския футбол

26 Юни 2022 | 09:11
0 коментара
Спорт
Македонската жар на българския футбол

Страстта, с която македоският регион е фактор в българския футбол!

Картата на България крие разнообразни кътчета и места, градове и селища с интересни хора и съдби. В този ред на мисли, Благоевградска област (условно наречения “македонски” регион) на страната ни е едно място, което очарова с манталитета на представителите си. Хората там са толкова сърцати и емоционални, за тях казват “когато обичат – обичат с цялото си сърце, а когато мразят – мразят с цялата си душа“. Тази житейска философия в пълна степен важи и за местния футбол.

Триъгълникът Благоевград-Сандански-Гоце Делчев е дал на България толкова футболни таланти, колкото трудно можем да изредим в редовете на една статия. Най-хубавото е, че всеки излязъл от този регион, където и да ходи по света, накрая на кариерата си копнее с цялата си същност да се върне в родния си край и да отдаде почит към всички, които са го подкрепяли като дете и са му дали толкова нужният начален тласък за голямото израстване след това. Ето и силните моменти на трите големи местни отбора за последните 20 години.

“Вихрен” (Сандански)

Както навсякъде във футбола и тук, успехите и парите вървят ръка за ръка. В началото на века се появява една харизматична личност, която издига любимия си клуб до най-високото равнище на българския футбол. Това е крупният бизнесмен Коко Динев, който впоследствие става по-известен от самия отбор. Освен по попфолк певици, пресметливият предприемач си пада и по футбола, благодарение на което през 2005 г. “Вихрен” се класира за „A“ група.

Саша Симонович с екипа на “Вихрен” (Сандански)

В елита “зелените” се подвизават с много интересен състав – смесица между местни момчета и екзотични чужденци, а тази политика сработва, защото отборът от Сандански се задържа цели четири последователни сезона в “А” група и изиграва достига до ниво на средняк в родния футбол.

Именити футболисти през годините: Удоджи, Фуртадо, Саша Симонович, Кирил Джоров, Танко Дяков, Андон Гущеров.

“Пирин” (Гоце Делчев)

През 2012г. “неврокопчани” (прозвището им произлиза от старото име на града, което е Неврокоп) печелят промоция в “А” група, но този път липсата на собственик, който да осигури голям бюджет за силен състав изиграва своята роля. В първия си сезон отборът финишира в първенството на 11-о място, а за купата сензационно са на крачка от полуфинал, но губят на четвъртфиналите от Берое с 1:0, а в последствие “заралии” вдигат трофея.

Марио Метушев (Пирин ГД) се е изправил срещу Тодор Янчев и Александър Тунчев (ЦСКА)

На следващата година “Пирин” (Гоце Делчев) не съумява да надгради състава си и е пасивен на трансферния пазар, което го бута към изпадане и за съжаление никога повече не достига до “А” група.


Именити футболисти през годините: Димчо Беляков, Ясен Петров, Димитър Пиргов, Марио Метушев, Васил Панайотов!

“Беласица” (Петрич)

Дойдохме си на думата. Това е отборът, който даваше зрелище, екшън и футбол на зрителите в продължение на шест години. Около 2000 година беше станало модерно, когато някой крупен бинзесмен си купи отбор и директно да го обедини с някой отбор от “А” група, за да вземе лиценза на отбора, добрите играчи и всичко, което му е нужно.

Точно това прави и “Беласица” през 2000г. като се обединява с “Хебър” (Пазарджик), но само за да може да изпадне същата година. След две години се завръща обратно, с боеспособен отбор и изчистена визия как да играе в родния ни елит.

Ексцентричният собственик на “Беласица” (Петрич) в компанията на Боби Михайлов

Собственикът на “Беласица” Костадин Хаджииванов (по-известен като Коце Маца) е висока топка, местен бизнесмен в сферата на хазарта (Петрич е вратата на България към Гърция, което е стратегическо място за този отрасъл).

Впоследствие отборът не става голям фактор в първенството, но от време на време поднася по някоя изненада срещу големите отбори и се превръща в един костелив орех от средата на класирането в продължение на няколко години.

Силните години за клуба приключват през 2009 година, когато международната организация на криминална полиция Интерпол започва разследване срещу Костадин Хаджииванов за манипулиране на срещи и “черно тото” на азиатските пазари.

Именити футболисти през годините: Георги Даскалов, Вава, Веселин Минев, Йордан Минев, Маркиньос!

“Пирин” (Благоевград)

Перлата на региона, най-именитият отбор, който дава път на едни от най-добрите български футболисти през последните 30 години. Изключително любопитно е, че този отбор никога не е вдигал трофей, няма нито шампионат, нито купа на страната, а през годините обичайно е имал силен отбор с добри играчи.

Най-близо до купата беше през 2009г., когато “Пирин” играе финал срещу силния отбор на “Литекс” на Станимир Стоилов, но губи с 3:0. В редиците на състава на “орлетата” изпъкват имената на Николай Бодуров, Спас Делев и Борис Галчев, а треньор е Наджи Шенсой.

Победител на Втора лига през сезон 2020/2021 – “Пирин” Благоевград

От три години насам, в благоевградския клуб има американска компания, която е собственик и управлява отбора много амбициозно, с подобрения в материалната база и установяването на финансова стабилност. През 2021г. отборът се завръща в “А” група и всички играчи, които някога са обличали екипа на “орлетата”.

Това са играчи със солидни кариери у нас или в чужбина през последните 10 години се завръщат у дома – Николай Бодуров, Александър Дюлгеров, Станислав Манолев, Светослав Дяков, Владислав Златинов и Антон Карачанаков. Едно своеобразно мини съзвездие, което без спор има огромен потенциал и най-важното радва феновете на “орлетата”, защото това са играчи, закърмени за каузата “Пирин” Благоевград и “горят” на терена.

Повече за сезона на “Пирин” и за това какво предстои, чуйте от десния бек на “орлетата” Александър Дюлгеров.

Именити футболисти през годините: Димитър Бербатов, Петър Михтарски, Ивайло Андонов, Георги Марков, Иван Цветков, Станислав Манолев, Спас Делев, Николай Бодуров и други.

Мнението на “Ритнитопъ”: “Пирин” е пример колко е важно един отбор да има силна школа, да създава млади таланти, а след това да ги продаде в по-голям клуб, за да се развиват, а те по своему да се върнат в края на кариерата си и да дадат дължимото на родния си клуб.

Това се нарича футболно наследство и само големите отбори имат привилегията да разполагат с такова. В т.нар. македонски край всички местни звезди се събраха в един отбор, който обединява целия регион и доказва, че футболът е нещо много повече от спорт, а обединяващ фактор. Така трябва да изглежда промяната, която настъпва в родния ни футбол.

източник:РИТНИТОПЬ

Добавете Вашия коментар

TOP