Македония обяви кризисно положение за срок от 30 дни

05 Август 2021 | 17:20
0 коментара
Общество

Правителството на Република Северна Македония обяви кризисно положение от днес, за срок от 30 дни, заради множеството горски и полски пожари, обхванали различни райони на страната.

„Опитваме се да гасим пожарите с пълна мобилизация на капацитета. Вярваме, че това решение, заедно със забраната за движение в горите, ще ни помогне в гасенето на пожарите. Почти 80% от пожарите са причинени от човешки фактор”, посочи вицепремиерът Артан Груби.

Той уточни още, че се обявява кризисна ситуация в случаите, когато има фактори, които могат да застрашат имуществото, здравето и живота на хората и животните, както и сигурността на държавата, което изисква използването на повече ресурси.

Решението за кризисно положение е взето „предвид необходимостта от рационално използване на националните ресурси и координиране на действията на всички заинтересовани органи във връзка с увеличената честота на пожарите и с цел предотвратяване на разпространението им”.

Обявяването на извънреден режим предполага ангажиране на въоръжените сили за разрешаването на кризисната ситуация, разработване на план за действие при извънредни ситуации в кризисна ситуация за всички специални служби на страната, оперативна инвентаризация от всички отговорни органи на всички налични ресурси, които биха могли да бъдат използвани за разрешаването на кризисната ситуация.

По-рано правителството на Северна Македония забрани на гражданите да ходят в горите в цялата страна заради заплахата от пожари. Със заповед на президента в гасенето на пожарите бяха включени военни хеликоптери и военнослужещи от някои общини.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Република Северна Македония на телефони +389 2 3229 444 и +389 2 3246 491, както и на дежурен телефон в извънработно време +389 75 280 013.

Източник: БТА, Фокус 

Добавете Вашия коментар

TOP