Македонци и молдовци напират за българско гражданство

03 Март 2024 | 11:21
1 коментара
Политика
България
Македонци и молдовци напират за българско гражданство

По закон заявките за родна лична карта се подават през правосъдното министерство, но накрая финалната дума има „Дондуков“ 2, а указите се подписват от вицепрезидента Илияна Йотова.

Така общо 12 205 души са се сдобили с българско гражданство, което е с около 2000 повече в сравнение с 2022 г.

Около 10 200 от тях са имали право на това заради произхода си, защото някой от родителите им е българин, били са осиновени у нас или са се сдобили с родни документи по натурализация. Точно 2000 са онези нашенци, които са си възстановили гражданството.

Новите българи заради произход са близо 4900, а около 4500 са тези, които са получили „тескере“ , защото са деца на нашенци.

Чужденци, които са живели поне 5 г. у нас, имат доходи и работят в България, владеят добре български и не са осъждани, също имат право да получат гражданство.От тази възможност са се възползвали точно 773 човека, пише „Телеграф“.

 Заради заслуги други 22 също са получили български документи, като 17 от тях са в спорта.От „Дондуков“ 2 дават и разбивка от кои националности са всички тези хора. На първо място се нареждат северномакедонците – малко над 2400 души.

Плътно зад тях са молдовците – 1930 човека.Всъщност именно при тях ръстът е най-голям и е близо 4 пъти. Само година по-рано те са едва 476. В топ 3 влизат още и албанците – около 1430 души.

Данните показват още, че сред желаещите има и такива от Украйна и Турция, но сравнително по-малко.Ако през 2023 г. около 1300 украинци са дошли у нас и са взели паспорт заради бежанския си статут или българския си произход, то през 2022-ра те са били с 300 отгоре.През миналата година Йотова е издала и 7 укази за отмяната на натурализация на 13 лица.

Това е станало по предложение на правосъдния министър.

Причината – укрити данни, които, ако са били известни, тези хора въобще е нямало да получат документи.Сред мотивите са забрана за влизане в страната, стари кримирегистрации и влезли в сила присъди, били са обявени за издирване в Интерпол или са използвали фалшиви документи за удостоверяване български произход. Последното е и най- честата причина.

На други 4692 души въобще е отказано да вземат българско гражданство. Тези откази са над два пъти повече в сравнение с 2022 г., когато 1873 човека не са постигнали целта да получат паспорт. Част от причините са същите – даване на неистински документи или са сметнати за заплаха за националната сигурност.

Добавени коментари

само питам... публикува:
04 Март 2024 | 10:09
И кога най-сетне ще се публикува списък с взелите наши паспорти по български произход (според тяхна декларация) и да се запушат завинаги устите на лайнометите от Вардарско колко са българите там? И кога ще се анулират паспортите на тези, които не потвърждават народносттаси при преброяванията?

Добавете Вашия коментар

TOP