Майката на ексдепутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев с проект за поредна къща за гости в Лещен

11 Май 2022 | 06:48
0 коментара
Бизнес
Майката на ексдепутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев с проект за поредна къща за гости в Лещен

Нова къща за гости вдига в землището на гърменското с. Лещен майката на гоцеделчевския ексдепутат от ГЕРБ Димитър Гамишев – Катерина Гамишева. Фирмата й „Никитур-99“ ЕООД е посочила в разпратеното по институциите инвестиционно намерение, че за място на бъдещата постройка тя е избрала местността Гръцка нива, където бизнесдамата разполага с нива от 2022 кв.м. Плановете на Гамишева са къщата да е на 2 етажа, със застроена площ 115 кв.м. На първи етаж ще бъдат обособени кухня и дневна, а на горния – 4 спални със самостоятелни санитарни възли.

Успоредно със събирането на разрешителни за строежа на къщата за гости Гамишева е подала и молба в община Гърмен за узаконяване и на няколко други имота в Лещен, за чиято собственост претендира. Става въпрос за 2700 кв.м в съседната местност Св. Георги, която е гора с предназначение дървопроизводство, за друга гора върху 545 кв.м, както и за трети горски терен в същата местност с площ 2300 кв.м.

В местността Кутела на с. Лещен депутатската майка иска да си възстанови още 2200 кв.м широколистна гора, а в местността Раяница – 3200 кв.м дървопроизводителна гора.

По молбата на Гамишева за възстановяване на близо 11-те дка гора в землището на уникалното гърменско село Лещен от 30 март в община Гърмен е започнало административно производство за заверка на молба-декларация и издаване на удостоверение за снабдяване с констативен нотариален акт по обстоятелствена проверка. Въпросната проверка означава доказване на собственост със свидетели. Община Гърмен е дала 7 работни дни на всички заинтересовани страни и други наследници на рода Гамишеви да направят писмени възражения по искането на бизнесдамата. Поради почивните дни срокът за възражения изтича в петък. Видимо инвестиционното намерение на „Никитур-99“ ЕООД и желанието на собственичката да докаже собственост върху гората са пряко свързани с туристическия бизнес на фамилията Гамишеви, който е в с. Лещен. Тук къща за гости има „Гамихолидей” ЕООД на аптекарката Ангелина Гамишева, снаха на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев, която я построи с държавна субсидия от 290 351,57 лв.

В съседство е другата фамилна къща за гости на Гамишеви, построена преди няколко години  от “Ники тур-99” ЕООД. По онова време фирмата е на Д. Гамишев, но преди 3 г. той я прехвърли на майка си Катерина Гамишева и по документи тя вече е главно действащо лице в семейния хотелиерски бизнес. За Гамишевата къща с романтичното име „Лещенски рай“ в интернет плъзнаха снимки на фалшифициран кадастър, за да може депутатското семейство да строи върху общински път.

С прехвърлянето на фирмата си Димитър Гамишев всъщност обезпечи семейното имущество, защото той редовно влиза в съдебните сводки като подсъдим.

Още през 2018 г. стана ясно, че е прехвърлил своя задлъжняла с 200 000 лв. към хазната фирма на малоимотен гражданин, който купил дружеството срещу 2 лв. Става дума за края на април 2016 г., когато депутатът харизва фирмата си “Гамишев – НКБ” ЕООД на “Файнест асошиътс” ЕООД, чийто собственик и управител Георги Михайлов Георгиев е управител на общо 93 фирми и собственик на 53, част от които също длъжници на НАП с големи суми.

Успоредно с успешното прехвърляне прокуратурата започна проверка за данъчни престъпления срещу Д. Гамишев и от миналата година Окръжен съд – Благоевград го съди за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. Граждански ищец по делото е държавата чрез Министерство на финансите, което заведе иск срещу Гамишев за 202 138,18 лева ведно със законната лихва, считано от 31.03.2016 г. до окончателното изплащане на сумата. Ексдепутатът е обвинен в това, че в периода от 11.05.2012 г. до 31.03.2016 г. пред ТД на НАП в Благоевград в качеството си на управител на „Гамишев д НКБ“ ЕООД е подавал данъчни декларации с неверни данни, за да си спести значителната сума. Според държавното обвинение Гамишев представил пред данъчните документи, за да докаже плащания по договорите с кухи фирми, чиито фиктивни собственици били пациенти на психиатрична болница и социално слаби, при това във въпросните фирми нямало нито работници, нито техника.

За капак през 2019 г. Д. Гамишев бе осъден условно на 2 г. с 3-годишен изпитателен срок, както и 3-годишната забрана за шофиране, заради катастрофа със смъртен случай от 2014 г.

Цялото това криминално изобилие в биографията на Д. Гамишев доведе през 2018 г. до прекратяване на депутатския му мандат в 44-о НС.

Неприятности със съда имаше и съпругата му Боянка, която също има къща за гости, но в с. Гайтаниново. Тя е построена преди 7 г. –  на три етажа, с капацитет за настаняване 28 туристи на ден в 14 двойни стаи, и щедро спонсорирана с 389 800 лв. финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони по договор с ДФ “Земеделие”. През лятото на 2019 г. обаче ДФЗ установи сериозно нарушение на договорните отношения с бенефициентката и на 18 ноември 2020 г. с акт изиска от Боянка Гамишева да върне цялата сума. Административен съд – Благоевград отмени акта, но фондът протестира присъдата във ВАС и делото още не е с окончателно съдебно решение.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Добавете Вашия коментар

TOP