Май месец идва с цели 3 празника и много почивни дни

28 Април 2023 | 08:41
0 коментара
Любопитно
България
Май месец идва с цели 3 празника и много почивни дни
Всички обичаме май. Пролет, свежо, зелено, тук-там слънце през облаците и дъжда и най-вече месец на празници и повече почивни дни. През май има цели три официални празника - Денят на труда, Гергьовден и Денят на българската просвета и култура.

Защо тези дати са официални празници, в кои дни се падат те през 2023 г. и как можем да ги комбинираме за една по-дълга почивка? На тези въпроси даваме отговори тук.

На първо време - кога почиваме през май 2023-та? У нас тази година почивни са 1 май (понеделник), 8 май (понеделник) и 24 май (сряда).

1 май официално се нарича Ден на труда и международната работническа солидарност и е свързан с работническите движения през XIX век, възникнали като опит за натиск от страна на наетите за повече социални права. Работническото движение се чества именно на 1 май, защото на тази дата през 1886 г. се провежда голяма стачка в САЩ с искане за въвеждане на 8-часов работен ден.

Освен у нас, 1 май е официален празник и в доста други страни - Германия, Австрия, Сърбия, Турция, Русия. В самите САЩ обаче Денят на труда е през септември.

В България празникът се чества официално от 1945 г., а след промените през 1989 г. е запазен като празник и неработен ден.

Тази година 1 май е понеделник и най-малкото дава възможност за приятен, дълъг тридневен уикенд.

Хората с повече планове - например за разходка до Гърция или екскурзия до по-далеч, могат да си пуснат отпуск в седмицата след това и да комбинират 1 май със следващия празник - Гергьовден.

Свети Георги Победоносец се свързва с добродетели като храброст и смелост, а и самият той е бил войник в Римската империя. Затова и 6 май - когато Българската православна църква чества светеца, е обявен и за Ден на храбростта и на Българската армия още през 1880 г. По времето на социализма за празник на армията е първо 9 септември, а след това - 23 септември.

6 май е възстановен като Ден на храбростта и празник на армията през 1993 г.

През 2023 г. 6 май е в неработен ден - събота, което значи, че празникът ще бъде компенсиран с друг неработен ден - понеделник, 8 май.

Така или можем да се радваме на два дълги уикенда един след друг, или да си пуснем 4 дни отпуск - от вторник, 2 май, до петък, 5 май, включително, и така да се насладим на цели 10 почивни дни.

Както обикновено по това време на годината е най-добре да не правите опити да съобразите почивката с прогнозата за времето, ако планирате да попътувате из България, припомнят от webcafe.bg. Дългосрочната прогноза винаги е обезкуражаваща - понастоящем например е за дъжд до 5 май, но всички знаем, че през този месец това може да се промени във всеки един момент.

Следващата порция почивни дни е около 24 май.

Денят на светите братя Кирил и Методий се чества у нас под някаква форма още от Възраждането, а след доста исторически и идеологически обрати и спорове в момента официалното му название е Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май през 2023 г. се пада в сряда и е почивен. Преди обаче да решите да го обедините с останалите дни от тази седмица - например от сряда, 24 май, до неделя, 28 май, имайте предвид, че последният ден от предходната седмица - 19 май, както и 23 и 25 май са неучебни, но не и почивни за работещите.

Или с други думи, това е времето, което семействата с деца могат да изберат за няколкодневна ваканция, а не винаги е приятно да си на почивка в подобна компания.

Във всички случаи месец май дава множество възможности за почивка - била тя за пътуване, или за откъсване от работа и обръщане внимание на близките и самите себе си.

Добавете Вашия коментар

TOP