Махат акциза за тока и газа

29 юни 2022 | 16:43
0 коментара
Махат акциза за тока и газа

Токът, природният газ и втечненият нефтен газ ще бъдат освободени от акциз. Това решиха депутатите на второ четене.

Мярката е с краен срок 30 юни 2025 година и има за цел да се подпомогнат бизнесът и потребителите във връзка с неочаквания значителен скок на цените на енергийните продукти, породени от нарасналото търсене в европейски и световен мащаб.

Разпоредбите бяха приети със 117 гласа „за“, 110 „против“ и трима „въздържали се“.

Предстои да бъде изготвена нотификация до Европейската комисия. С промените в Закона за държавния бюджет се въведе и намалена ставка на ДДС от 9 на сто за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. В същия срок ще се прилага и нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното.

В Агенция "Митници" ще се води публичен регистър с актуални данни, предоставени от лицензираните складодържатели за наличие или липса на свободни складови капацитети, приеха още депутатите, пише БТА.

Отпаднаха разпоредбите, свързани с увеличаване на акциза на цигари, тютюн за пушене, пури и пурети, нагреваеми тютюневи изделия и наргилета, както и въвеждане на акцизна ставка за течностите в електронните цигари. Промените предвиждаха въвеждане на 4-годишен акцизен календар за увеличаване на акциза върху всички продуктови категории тютюневи изделия, с което да се осигури прозрачност, предвидимост за бизнеса и стабилност за потребителите.


Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?