Магията на Сурва завладя Благоевград

01 Януари 2024 | 17:11
0 коментара
Култура
Благоевград
Магията на Сурва завладя Благоевград

На 1-и януари до късно вечерта чанове и звънци ще огласят Благоевград. Кукерите от кварталите на областния център обикалят къщите и с мощните си гласове гонят злото от домовете на стопаните. Това правят и сурвакарите от кв. „Старо Струмско“. Маргарита Ролачка е на 22 години, студент, учи специалност „Музикална педагогика“ в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Не помни първите кукерски игри, в които е участвала, защото е била бебе. Сега не минава година, в която да не сложи козите кожи и чановете.

 

„Била съм на 9 месеца, когато за първи  път са ме облекли в кукерски костюм и така вече 21 години. Аз съм от групата от кв. „Старо Струмско“. Тази група съществува много отдавна. Баща ми е бил малък, бебе, когато дядо го е направил кукер за първи път. Също така и дядо от малък се прави. С годините аз и брат ми продължаваме традицията. Нашата група представя ритуала „Булка и младоженец“. Нашата цел е да изгоним злите сили и да пазим булката и младоженеца. Моят костюм е направен от калоферска дългокосместа коза. Баща ми всяка година купува по една, две кожи и така с течение на времето прави костюм. Имаме шест, седем костюма. За мен най-важното е човек да има амбиция, мерак да се направи и да излезе, без значение каква е дължината на косъма. Костюмите са тежки, един костюм може да тежи 20, 25, 30 килограма. Ние закачаме и чанове.

 

Баща ми казва, че ако излезем без чанове, ще бъдем глухи  кукери. В момента като си говорим настръхвам, усещането е уникално, защото аз просто съм закърмена с това нещо. Уникално е, неописуемо е, не мога да го предам с думи. Всеки трябва да го го изживее по някакъв начин, за да разбере какво е чувството“ – разказва Маргарита Георгиева.

„Новата 2024 искам да даде на хората спокойствие благодат, да бъдат благословени. Искам да бъдат малко по-добри, здраве, щастие и късмет на всички“ – това пожела Маргарита Георгиева на всички жители на община Благоевград./bnr.bg

Добавете Вашия коментар

TOP