Магията на Преподобна Стойна и мястото където е тя

29 Май 2022 | 16:34
2 коментара
Култура
Магията на Преподобна Стойна и мястото където е тя

Село Златолист се намира в община Сандански, област Благоевград. Разположено е в близост до село Катунци. Основната забележителност в селото е църквата „Свети Георги“. Тя представлява трикорабна каменна псевдобазилика. Построена е през 1857 г., а през 90-те години на XX в. църквата е реставрирана. В селото живеят само няколко човека. Но заради храма всяка година, особено през летния сезон, Златолист се посещава от безброй туристи.

В началото на XX в. тук е живяла преподобна Стойна. Тя е била монахиня-пророчица и е помогнала на много хора. Преподобна Стойна е считана за предшественичка на Ванга. Тя твърди, че Свети Георги я е довел до това място. Като дете е боледувала от едра шарка. Тогава Свети Георги е идвал при нея. Той й казал да отиде да живее в село Златолист (тогава името на селото е било Сушица). След като нейното село е опожарено, тя идва да живее в храма в село Златолист. Преподобна Стойна е вършила много чудеса и е лекувала много хора. Тези чудеса са описани в житие, което е запазено в храма. Някои хора твърдят, че тя често излизала от тялото си и притежавала необикновени сили.

Пророчицата е погребана в двора на храма, където й е изграден паметник. През 1967 г. църквата е провъзгласена за национален художествен паметник на културата. Изключително силно впечатление правят стенописите, особено един, в който българин на кон убива с лък турчин. Смята се, че плочата пред олтара зарежда със силна енергия. Затова и храмът е посещаван от много хора – в това число известни личности, министри, политици. Дори Людмила Живкова е идвала на това заредено с енергия място. В двора на църквата расте 1300 – годишно дърво, което също зарежда положително. Смята се, че всеки, който докосне дървото, се изпълва с енергия. Дори някои посетители успяват да вземат късче от кората на вековното дърво, с надеждата за здраве, щастие и късмет. На клоните на дървото са вързани люлки, на които се люлеят хора на всякаква възраст. Смята се, че това ще им донесе здраве. За жените, които страдат от безплодие, е добре да се люлеят на тези люлки.

Посетителите се прекланят и пред гроба на преподобна Стойна. Тя е родена през 1833 г. и е починала през 1933 г. Пророчицата е живяла в църквата до самия край на живота си.Тя е  вършила велики дела. През 1912 г. Стойна спасява храма от пожар. Един ага от Неврокоп решил да запали храма. Тогава Стойна казва на агата, че синът му е болен и по този начин спасява храма. Агата се отблагодарил на Стойна и й донесъл дар, а храмът се запазил неопожарен. Един владика пък подарил на Стойна сребърен кръст, понеже смятал, че тя е по-достойна да го притежава.

В храма има много икони на пророчицата. Пред тях посетителите пишат на листчета своите желания и молби към светицата, с надеждата, че ще се сбъднат. На самия таван на стаята, в която е живяла пророчицата, има закачени много снимки. Смята се, че всеки, който постави снимката си на това място, ще бъде здрав. В стаята има и книга, в която всеки записва своите молби и желания. Пред храма има и чешма с лика на Стойна. След като се преклонят пред гроба й, посетителите измиват лицата си с лековитата вода.

Ако желаете да разгледате нови интересни места и да посетите манастири, които имат лечебна сила, непременно посетете църквата „Свети Георги“ в село Златолист. Ще останете удивени от енергийния заряд на това място.

Източник и снимки: hubavajena.bg/selo-zlatolist

Добавени коментари

гошУ публикува:
29 Май 2022 | 22:19
Малии...тази сатия разказва, за езическите елементи, преплетени с праводлавието, станало е като миш-маш...лошото е че има хора, които се връзват на такива шарлатански писания
Въведете име... публикува:
29 Май 2022 | 22:16
От толкова много светиции светии, България е на тоя хал, как става това?!

Добавете Вашия коментар

TOP