Made in BG: 250 човека в Разлог очакват помощи за безработни от Франция, но не искат да работят тук

12 Декември 2023 | 09:20
9 коментара
Бизнес
Благоевград
Made in BG: 250 човека в Разлог очакват помощи за безработни от Франция, но не искат да работят тук

За нова схема за източване на обезщетения при безработица и фиктивна работа в чужбина разказа по Нова телевизия Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Хора от областите Благоевград, Кюстендил и Смолян напускат работа и заминават за две седмици във Франция. Там се регистрират и получават право на обезщетение от 1800 лв. на месец за безработни, връщат се тук и искат да работят при предишния си работодател, но без договор, за да могат да получават пари от Бюрото по труда и от обезщетението придобито във Франция. Това е задължение по европейски разпоредби и държавата трябва да изплаща тези обезщетения. Според Васил Велев българите, които получават обезщетения по тази схема са хиляди, а държавата ни е ощетена с десетки милиони левове. 

В разговора се включи и зам.-кметът на Разлог Христо Зайков, който каза, че в Бюрото по труда в Разлог има 250 молби от хора, които чакат да получат подобни обезщетения за безработица, придобити във Франция. 

Проблемът е сериозен, поканени бяхме в комисията по туризъм, където бяха обсъдени мерки, каза Зайков. Според него работодатели от туристическия сектор обясняват, че и заради тази схема трудно си намират служители. Върналите се тук при същия работодател искат да работят без договор и остават на борсата.

Според Васил Велев измамата е организирана от адвокати. Подозренията са, че фирмите, които фиктивно наемат наши сънародници, са регистрирани от юристите.

"Описали сме конкретни села и региони във Франция, как да се справим с този проблем. Сезирали сме главния прокурор, той - софийски, сега сме сезирали и френския посланик", обясни Велев.
Човекът, завърнал се от Франция, получава тези пари докато е безработен, като почне работа - спира. Бюрото по труда ги насочва към фирма, която ще го откаже и така продължава да получава тези обезщетения. Продължава и измамата. Трябва контрол на по-високо равнище, има обвързаност на роднински връзки по места. Тук взимат болнични и отиват да работят в сивия сектор в чужбина. Необходимо е и съдействие от други държави", допълни Велев.

Добавени коментари

Аз публикува:
15 Декември 2023 | 21:00
Няма как да са работели във Франция 2 седмици и после да са на борсата.По закон,за да се регистрираш на борсата във Франция трябва да си работил минимум 6 месеца или да си направил 900 часа.И колкото часа си направил ,толкова и ще получаваш-максимум 2 г
Ти се оляха публикува:
14 Декември 2023 | 08:30
Защо не се самосезират за работата по 12 /15 часа и мин. усигоровка? Та тия хора са тръгнали от немотия не от кеф. Да направата и в бг минималното обезщетение за безработица 1800 и гарант че никой няма да утиде във Франция
Депутатите публикува:
14 Декември 2023 | 07:32
Крадат милиони а се нагледаха на 1800 лв. Еййй муше са тия искат и тия кинти да грабнат ЕВАЛА
Коко публикува:
13 Декември 2023 | 10:46
Защо хората в нашия град взимат Борса и са на работа,проверка идва те се крият после пак си работата какви са тези проверки корумпирани никои до сега не хванат .
Bai stavri публикува:
12 Декември 2023 | 22:54
Оправете на хората заплатите не на минималната и на 4 часа осигоровки това е престъпление
Янко публикува:
12 Декември 2023 | 20:16
Ами депутатите и работодатели като ощетяват българския нород какво да правят туристическия бранш какво иска да работят хората по 12 /13часа да ги осигуряват на 4 часа и да им плащат минималните заплати еми народа намери начин да се препитава какво ревете
Тирикат публикува:
12 Декември 2023 | 15:34
Колко време да работили във Франция, 1 месец, колкото да се регистрират тук като безработни?
Запознат публикува:
12 Декември 2023 | 14:52
В Благоевград има една Мая която е ходила в Швейцария и са чака от държавата а и работи без договор
toi публикува:
12 Декември 2023 | 10:38
ами не им давайте и готово

Добавете Вашия коментар

TOP