Лъснаха още имена на агенти на ДС в Пиринско

07 Август 2018 | 09:52
0 коментара
Общество

Близо 40 нови агенти на Държавна сигурност от Югозападна България разкри при летните си проверки Комисията за разкриване на досиетата, преди да излезе в отпуска. Те са групирани по различни показатели, в зависимост от дейността и службите, които са заемали.

Сред членовете на управителни и надзорни органи на общински дружества в Благоевградска област са проверени 211 лица, като само за едно от тях проверката още продължава.

Без агенти на ДС сред шефовете на общински фирми се оказват 10 от 14-те общини в областта. За сметка на тях в община Благоевград и проверените 21 общински дружества агентурно минало е открито при Александър Николов – „агент Васко” към ДС, управител на “Инвестинженеринг” ЕООД (“Инвестконтрол-99” ЕООД) през 1993-2000 г., като има документи, че той е продължил дейността си към органите и след 10.11.1989 г. – най-вероятно до момента, в който напусна страната и замина да живее в САЩ.

Наследникът за 5 месеца на Николов като управител на “Инвестконтрол-99” ЕООД също е с агентурно минало – Георги Чонков от гр. Белица е работил за ДС като съдържател на явочна квартира с псевдоним „Лора”.

Доверено лице и „агент Пеев” са били длъжностите в ДС на управителя на “Хляб и хлебни изделия” ЕООД в Благоевград от 1992 до 2002 г. Стоян Дюлгеров. Дейността му е продължила и в демократичните години.

Сред петричките шефове на общински фирми с агунтурен стаж са Атанас Божанин /съдържател на явочна квартира Теменуга/, прихванат от комисията като шеф на “Стройинвест” ЕООД от 1993 до 1997 г. В Симитли шефът на Обреден дом през 2004-2005 г. Валентин Чивиев е засечен като нещатен служител на ІІ управление на ДС, а беше и първият кмет на обособеното в с. Черниче кметство.

Изобилие от ДС агенти – 12 на брой, има и сред съдебните заседатели, вземали решение за съдбата на хората в Районен съд – Благоевград.

Божин Стоянов от с. Мечкул /съдържател на явочна квартира Янтра/ е правораздавал до 1991 г. Петричаните Владимир Стоянов /ДС агент Емил/ и Костадин Тараков /съдържател на явочна квартира Жоро и Беласица/, санданчанинът Владко Тасков /агент Власий/, Илия Чавев от с. Голешово /агент Димитров/ и кюстендилецът Иван Иванов /резидент Орфей/ са били съдебни заседатели между 2005 и 2009 г. Като техни колеги до 1991 г. са работили бившият секретар на читалището в Благоевград Михаил Цонев, вербуван през 1980 г. и натрупал стаж в ДС като съдържател на явочна квартира Център, както и Олга Сиджимкова от с. Лешко, позната след 1981 г. в ДС с псевдонима Кокиче.

Румен Лумпаров от с. Склаве е бил агент Бойко и след 1989 г., а като съдебен заседател се труди след 2015 г. С агентурно минало са още съдебните заседатели Спас Атанасов от с. Бистрица – агент Лунин, бившият общински служител в Благоевград Цанко Църнаклийски /осведомител Драганов/ и Цветанка Мишкова, работила за ДС Петрич като агент Роза; Регия и Малчика..

Сред длъжниците на фалиралата банка ТБ „Бобов дол” АД се чете името на композитора Кирил Икономов /агент Емил/, чиято принадлежност към органите бе разкрита преди няколко месеца като длъжник на Бизнес банка. Фирмата му „Македония И” виси на „Бобов дол” с дълг от 11,5 млн. неденоминирани лева, по които само лихвите са 42 млн. лв.

Списъкът с агентите от Югозапада продължава с кюстендилеца Самуел Леви /агент Стефанов в 3 управления на ДС/, разкрит като председател на СД на “Образование и наука” ЕАД към 05.03.2002 г.

С него регионът изчерпва участието на агенти в системата на МОН, но пък в сферата на МРРБ имаме завидното представителство на 17 души.

Александър Яначков от Радомир /агент Сокол/ е бил член на СД на „Геопланпроект” ЕАД, съгражданинът му Васил Симеонов /агент Емил/ е бил изпълнителен директор на “Минстрой Бобов дол” от 1995 до 1997 г., а Борис Спасов от Добринище /агент Ведбал/ е член на СД на ‘”Телефонстрой” ЕАД в гр. Благоевград от 1998 до 2000 г.

Следват управителят на “Технометал” ЕООД Владимир Лютов от гр. Рила /агент Николай/, председателят на СД на “Геодезия” ЕАД Димитър Колчев от Разлог /агент Попов/, управителят на “Стоманобетонстрой” Евгени Мазнев от Благоевград /осведомител Мартин/, членът на СД на “Сглобяеми къщи” АД Илия Траханаров от Гоце Делчев /агент Златков/,  членът на СД на ‘”Промишлено строителство-холдинг” ЕАД Йордан Йорданов от Дупница /резидент Михайлов/, управителят на “Черен барит” ЕООД Мирослав Метанов от Благоевград /щатен служител в ДС София/.

С принадлежност към структурите са били още Момчил Драгостинов /Колето/ от Перник – член на СД на “Минстрой-Бобов дол” ЕАД, Пенчо Алексов /Мошино/ от пернишкото с. Църква – управител на “Хидромонтаж” ЕООД, Пламен Господинов /Вихрен/ от Кресна – управител на ‘”Пътно поддържане -София” ЕООД, Спартак Дерменджиев /Централата/ от Сандански – член на СД на ‘”Информационно обслужване” ЕАД, Стоян Владимиров /Страхаил/ от Кюстендил – управител на ‘”Пътно поддържане-Кюстендил” ЕООД, перничанинът Тодор Тодоров /Валентин/ – член на СД на “Метални конструкции-холдинг” ЕАД, както и благоевградчанинът Христо Христов /агент Красимир/, директор на “Монтажи” ЕАД в София от 2002 до 2004 г./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP