"Лукойл" отстрани българския си шеф Валентин Златев

19 Април 2019 | 20:04
0 коментара
Бизнес

Валентин Златев вече не е управител на "Лукойл България". С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството – регистрираното в Холандия "Лукойл Юръп Холдингс Б.В.", от 19 април 2019 г. договорът на Златев е прекратен и той не представлява българското дружество.

На негово място от Прага идва 44-годишният Булат Субаев, който в последните осем години е бил генерален директор на "Лукойл ЦИЕ и Белгия" - дивизията на "Лукойл" за Централна и Източна Европа. Преди това Субаев е бил шеф на дъщерната компания на "Лукойл" в Белгия, според руски публикации.

В решението на собственика на "Лукойл България" не се посочват причините за смяната на Валентин Златев, който е начело на дружеството от март 2008 г. Но според неофициална информация на Mediapool то е взето заради вътрешно разследване на дългогодишния представител на руската компания у нас за източване на българските ѝ активи.

Неизвестно защо "Лукойл България" все още не са съобщили официално за рокадата, след която Валентин Златев е понижен до председател на контролния съвет на дружеството. Това е позиция без особено значение, но вероятно Златев е успял да я спазари благодарение на контактите си с премиера Бойко Борисов, твърдят източници, запознати със случая. Според тях решението за смяната на Златев е взето окончателно през последните две седмици, след безуспешни усилия от негова страна да предотврати смяната.

Проверка след медийно разкритие за измами

Източници на Mediapool твърдят, че проверката е назначена след публикация на разследващия сайт "Биволъ" от септември 2018 г. В нея покрай скандала с арестуваните журналисти, разследващи "ДжиПи Груп" за схема за печелене на европроекти, се разкриват имотни сделки, които дружество, свързано със Златев, правело като купувало евтини терени, а после ги продавало на "Лукойл" за бензиностанции на многократно по-високи цени.

Самият Златев отрича да има нещо общо със строителната компания "ДжиПи Груп", която в последните години стана най-голяма в бранша. Макар покрай скандала с арестуваните журналисти прокуратурата и ОЛАФ да започнаха да проверяват техните документи за измамите с европейски средства, а още преди това премиерът Борисов да беше наредил оттеглянето на компанията от всички обществени поръчки, тя се сдоби с няколко големи договора.

Проверката на "Биволъ" сочи, че собственик на земята и сградата, в която е офисът на "ДжиПи Груп", е фирмата "Пи Ай". Тя я купува от "Лукойл България" през 2008 г. срещу 5 202 507 лв. Зад нея стои кипърската офшорка "Рилетто Холдинг Лимитид", а по-рано, до 2014 г. , фирмата е била собственост на "Болкан Инвестмънт Енд Трейд" от Белиз. Телефоните и имейл адресът на "Джи Пи Груп" и "Пи Ай" са абсолютно идентични [email protected].

И двете офшорки са представлявани от гражданина на Черна Гора Владислав Попович, който има бизнес и в България. Името му се появява и в OffshoreLeaks като директор на компания. Тайната на собствеността на офшорките е грижливо скрита в кипърски адвокатски кантори и в скромните жилища на кипърски безработни.

Това, което е явно, обаче, сочи към сериозни бизнес отношения с "Джи Пи Груп", отбелязва "Биволъ". Пълномощник на Попович при покупко-продажбата на "Пи Ай" и съответно на сградата, е Велизар Любенов Радев, който е съсобственик в "Джи Пи Строй" с един от акционерите и директор в "Джи Пи Груп" - Георги Василев.

Велизар Радев подписва договора за продажба на дяловете в "Пи Ай" от една офшорка на друга. Връзката не е инцидентна, защото Радев е управител и на други фирми на "Джи Пи Груп" и "Джи Пи Строй".

Управителят на "Пи Ай" Владимир Кирилов Пилчев пък има бизнес отношения с един от собствениците на "Джи Пи Груп" - Владимир Георгиев Житенски - във фирмата "Агрохолд Инвест". "Агрохолд" се казва и фирмата на бащата на Валентин Златев - Васил Златев Костов, но между двете няма видима формална връзка в Търговския регистър.

"Пи Ай" печели милиони от имоти за бензиностанции на "Лукойл"

Имотният регистър показва, че в кратък период от време през 2008 г. "Пи Ай" е закупила многобройни имоти из страната, които веднага е продала на "Лукойл България" за строеж на бензиностанции на многократно завишени цени.

Сред посочените от "Биволъ" сделки е такава за нива в Ботевградско, придобита от "Пи Ай" през април 2008 г. за 110 000 лв., а месец по-късно продадена на "Лукойл България" за 838 000 лв. В Горна Малина общината продава нива на "Пи Ай" месеци по-късно за 180 000 лв., а "Лукойл" плаща за нея 1 448 534 лв. Подобен е случаят в Дряново, където общината продава имот на "Пи Ай" за 90 000 лв. през юли 2008, а четири дни по-късно същият имот е продаден на "Лукойл" за 1 186 473 лв.

Същият сценарий се повтаря в Добрич, Кюстендил, Левски, Пловдив, Провадия, Тетевен, Троян и Велинград. На практика бензиностанциите на Лукойл в тези градове са обогатили с десетина милиона предприемчивата "Пи Ай" и нейните офшорни собственици.

В Кюстендил, Провадия и Тетевен "Пи Ай" придобива имотите от "Кампанела" ЕООД, която по онова време е еднолична собственост на един от сегашните акционери в "Джи Пи Груп" – Владимир Житенски. В момента тя е прехвърлена на офшорка.

В Тетевен "Кампанела" купува нива за 329 308 лв., продава я на "Пи Ай" за 1 530 151 лв, а после е препродадена на "Лукойл" за 1 568 014 лв.

В Провадия късметлията С.М. получава от "Кампанела" 713 408 лв. за нива от 18 декара , продадена на "Пи Ай" за 1 703 705 лв. и купена после от "Лукойл" за 1 786 032 лв.

В Кюстендил "Кампанела" придобива нива от 4 декара от частни лица за 72 032 лв. през а прел 2008 г. Дни по-късно неин собственик става "Пи Ай" срещу 944 000 лв., а още няколко дни след това нивата става собственост на петролната компания за 985 500 лв.

Всички тези сделки са сключени от Валентин Златев като управител на "Лукойл България".

Отделно от имотните сделки, "ДжиПи Груп" е фирмата, която строи бензиностанциите на "Лукойл". На какви цени става това обаче е фирмена тайна.

Така след повече от десет години начело на българското дружество на руската компания Валентин Златев е отстранен като управител.

Добавете Вашия коментар

TOP