Лудогорец превзе „Армията“, свали ЦСКА от върха и погледна смело към 12-ата!

01 Май 2023 | 03:19
0 коментара
Спорт
България
Лудогорец превзе  Армията , свали ЦСКА от върха и погледна смело към 12-ата!

Българският шампион Лудогорец се завърна на върха в efbet Лига, след като надделя над претендента за короната му ЦСКА с минималното 1:0 като гост насред стадион „Българска армия“ в изпълнен с много драма и емоции сблъсък от 28-ия кръг на първенството. Единственото и победно попадение реализира голмайсторът на „орлите“ – Игор Тиаго, в 68-ата минута.

 

Startphoto.bg
92 снимки

 

Срещата обаче продължи повече от два часа, след като беше спирана на два пъти през второто полувреме. Първо в началните минути на частта, заради димната завеса, която предизвикаха феновете на „червените“ със своето уникално пирошоу, тя беше прекъсната дза кратко. В 70-ата минута обаче не се игра около 15-ина минута, след като главният съдия Георги Кабаков реши да прекрати мача и да прибере играчите на Лудогорец заради привържениците на домакините, които не спряха да замерят с всевъзможни предмети капитанът на „орлите“ – Кирил Десподов, който е бивш футболист на ЦСКА.

 

Startphoto.bg
100 снимки

 

Това обаче явно се отрази на играчите на Саша Илич, които веднага след подновяването на играта получиха гол, който ке оказа решаващ. Като цяло срещата беше равностойна, с лек превес на домакините, но резултатът можеше да бъде различен, ако през първото полувреме Браян Морено беше отбелязал най-чистото пололжение за "червените". 

 

LAP.bg
95 снимки

 

Така ЦСКА загуби изкючително важен мач в битката за титлата и отстъпи първото си място на разградчани. След този успех настоящите шампиони превзеха върха с 68 точки, с една повече от "червените" при оставащи два мача до края на редовния сезон. Все пак двата тима ще се срещнат още един път в плейофите, където Лудогорец ще бъде домакин, ако не настъпи промяна в класирането в следващите две срещи. В тях столичани гостуват на Хебър Пазарджик и приемат Ботев Враца, докато "орлите" домакинстват на Берое и пътуват до Пловдив за сблъсък с Ботев.

 

ЦСКА Лудогорец

източник: Sofascore.com

 


Стадионът беше изцяло разпродаден в дните преди двубоя, а атмосферата по трибуните бе забележителна. Хореографията на „червените“ фенове в Сектор „Г“, която беше издигната над пистата, гласеше: „Ние с теб вървим, за да си непобедим". Привържениците на домакините бяха запълнили всички места в секторите „А“, „В“ и „Г“, включително и стълбите, като се наложи голяма част от феновете да влязат дори в Сектор „Б“, за да може да гледат сблъсъка.

Първата по-интересна ситуация дойде в петата минута, когато Иван Турицов сгреши в дефанзивен план и извърши нарушение срещу Спас Делев. Капитанът на гостите - Кирил Десподов, се зае с изпълнението на статичното положение отляво на наказателното поле две минути по-късно и отправи нещо средно между удар и подаване, но то не създаде проблеми за Енес Махмутович, който изчисти с глава пред Густаво Бусато.

 

Starphoto.bg
59 снимки

 

В следващите минути играта се водеше предимно в центъра, като често тя бешепрекъсвана заради нарушения и логично нови интересни ситуации липсваха. 

Така обаче се стигна до 27-ата минута, когато ЦСКА направи огромен пропуск. Иван Турицов центрира отдясно в наказателното поле, където топката стигна до Дюкенс Назон на първа греда, който опита нисък удар по тревата към далечния ъгъл, но неточно. Атаката на „червените“ обаче продължи и Тибо Вион центрира отляво, получи се рикошет в играч на „зелените“, а топката стигна до Браян Морено отдясно във вратарското поле, който останал сам срещу Серджио Падт опита да го прехвърли, но кълбото премина на милиметри от дясната греда на нидерландския страж.

 

ЦСКА - Лудогорец / efbet Лига, 28-и кръг, 30.04.2023 г.

източник: LAP.bg

 

Три минути по-късно Тобиас Хайнц надбяга Пипа и стреля от около 17 метра почти фронтално срещу вратата, но доста неточно. В тези минути "червените" се активизираха и започнаха да играят с топката в половината на шампионите.

В 42-ата минута старши треньорът на ЦСКА - Саша Илич, изпусна нервите си, когато беше устно предупреден от съдията Кабаков. Сърбинът реагира бурно заради жълт картон, който по негова преценка не е трябвало да бъде показан на Тибо Вион. Секунди по-късно отново той бе изблъскан от Аслак Фон Витри и само бързата намеса на арбитрите предотврати по-сериозно напрежение край тъчлинията.

 

ЦСКА - Лудогорец / efbet Лига, 28-и кръг, 30.04.2023 г.

източник: LAP.bg

 

До края на полувремето пък не се случи нищо по-интересно и след повече от петминутно добавено време двата отбора се оттеглиха на 15-минутна пауза.

 

ЦСКА - Лудогорец / efbet Лига, 28-и кръг, 30.04.2023 г.

източник: LAP.bg

 

Втората част започна без промени в двата състава. В 53-ата минута мачът трябваше да бъде спрян за известно време, след като феновете на ЦСКА пуснаха димки и факли от трибуните и озариха стадиона със страхотно пирошоу, а димната завеса се настани на терена. Малко след изтичането на един астрономически час играта беше подновена.

 

ЦСКА - Лудогорец / efbet Лига, 28-и кръг, 30.04.2023 г.

източник: Startphoto.bg

 

В 66-ата минута дойде и първият точен удар в мача. Тогава Назон отне топката от Гонславеш в половината на Лудогорец, което позволи на Хайнц да напредне към наказателното поле и след това стреля ниско от дъгата пред него, но Падт плонжира и улови.

Четири минути по-късно главният съдия Георги Кабаков реши да прибере футболистите и на двата тима, след като феновете на ЦСКА не спряха да хвърлят предмети по бившия си футболист Кирил Десподов, който се опитваше да изпълни ъглов удар. Играчите на Лудогорец се прибрахав тунела, както и съдиите, докато футболистите на "червените" останаха край тъчлинията в опит да успокоят своите привърженици.

След около 15-минутно спиране на играта беше обявено, че мачът ще продължи от 66-ата минута, когато играчите на Лудогорец се завърнат на терена.

Само две минути, след тато това стана, "орлите" изненадаха съперника си и откриха резултата за ужас на феновете по трибуните. В 68-ата минута Деподов изпълни корнер, при който при който Амос Юга не успя да покрие Игор Тиаго. Той има вече 12 гола в елита, като осем от тях отбеляза в последните пет двубоя. Бразилецът връхлетя върху коженото кълбо и без проблеми реализира за 0:1. №9 на "орлите" обаче провокира Сектор "Г", което нервира и Иван Турицов, изблъскал го в гърдите. Породеното напрежение беше туширано с по един жълт картон за двамата от Кабаков.

ЦСКА можеше да отговори ударно в 74-ата минута, когато  Маурисио Гарсес получи отличен шанс да стреля от около 13-14 метра, фронтално срещу вратата на Лудогорец, но Серджио Падт спаси майсторски.

До края на срещата ЦСКА натисна, а буквално в последната секунда на даденото десетминутно продължение домакините пропусна да изравнят, след като Назон стреля в долния десен ъгъл, но Паадт спаси.

 

LAP.bg
88 снимки

 

По този начин Лудогорец се завърна на върха и изпревари днешния си опонент в битката за титлата два кръга преди края наредовния сезон.

 


FT  | ЦСКА – ЛУДОГОРЕЦ  0:1

0:1 Игор Тиаго 68'

efbet Лига, 28-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЦСКА (3-4-1-2): 1. Густаво Бусато - 22. Енес Махмутович, 21. Амос Юга, 2. Юрген Матай (к) - 19. Иван Турицов, 26. Марселино Кареасо, 7. Джонтан Линдсет, 15. Тибо Вион - 14. Тобиас Хайнц - 9. Дюкенс Назон, 28. Браян Морено 

Резерви: 25. Димитър Евтимов (вр), 4. Мено Кох, 6. Християн Петров, 11. Лазар Туфегджич, 23. Жираир Шагоян, 10. Маурисио Гарсес, 8. Станислав Шопов, 17. Бисмарк Чарлс, 3. Жеферсон Телес 

Старши треньор: Саша Илич

ЛУДОГОРЕЦ (4-2-3-1): 1. Серджио Падт - 16. Аслак Фон Витри, 24. Оливие Веронн, 22. Франко Русо, 2. Пипа - 6. Якуб Пьотрьовски, 8. Клод Гонславеш - 11. Кирил Десподов (к), 20. Густаво Нонато, 90. Спас Делев - 9. Игор Тиаго

Резерви: 12. Симон Слуга (вр), 5. Георги Терзиев, 7. Раи Насимиенто, 10. Матиас Тисера, 23. Мануел Кафумана - Шоу, 30. Педро Нареси, 32. Игор Пластун, 37. Бърнард Текпетей, 77. Кайо Видал

Старши треньор: Ивайло Петев


Главен съдия: Георги Кабаков, град Пловдив

Стадион: „Българска армия“, град София
източник:Дориан Делчев. Gong.bg

Добавете Вашия коментар

TOP