Лозарите в Санданско: Реколтата е с отлично качество, но няма купувачи

26 Септември 2022 | 15:22
0 коментара
Бизнес
Лозарите в Санданско: Реколтата е с отлично качество, но няма купувачи

Гроздето от сортовете „Мерло”, „Каберне” и „Широка мелнишка” в община Сандански се продава на цени от 0,90 лева – 1,20 лева, но купувачи няма. На десетки места по улиците на Сандански и населените места в Катунския район – селата Пиперица, Лехово, Хърсово и Петрово, са поставени табели с надпис „Мерло и Каберне – 1,20 лв.” или „По договаряне при количества”, „Широка мелнишка – 1,10 лв.”, „Болгар – 1,40 лева”.

През вчерашния почивен ден на лозовите масиви в местността Подината и Ушите гроздоберачите бяха малко. Те споделиха, че няма да продават, а берат за лично ползване.

Там бе и Илия Стефанов със семейството си. „Липсват купувачи на лозовите масиви, но тъй като е почивен ден, решихме да си помогнем с беритбата. Няма да успеем да съберем всичко днес, но в събота и неделя ще продължим”, каза Илия.

Сред първите, които прираха гроздето от лозето си, е зам. председателят на Сдружението на лозарите Георги Янчев. „Продадох на приятели малко количество, останалото поставих в бидони. Годината е една от добрите, но липсва търсене. Обикалят прекупвачи, но търсят по 100 килограма, за да продават по пазарите. Тези прекупвачи не ни вършат работа, липсват големите търговци”, каза Г. Янчев.

Кметският наместник на с. Спатово Петър Янаков също е събрал гроздето си от масива. „Реколтата е добра, една част събрах в бидони, друга продадох. Не съм се пазарил с купувачите”, сподели селският управник.

Санданчанинът Иван Петров, който отглежда над 10 декара лозя, е в патова ситуация. „Всички бидони и бъчви са пълни. Не съм пазарил нито килограм грозде. Всичко е на масива и ако имам късмет да има купувачи, ще продам. Има и вероятност да не мога да го събера. Или да купувам отново бидони и да ги пълня. Забраняват ни да изваряваме ракия и да продаваме. На много колеги и приятели конфискуваха ракия и вино, затова го държа в мазето в бидони. Дано управляващите помислят за малките лозари и да ни разрешат да продаваме домашна гроздова и домашно вино, както преди години. Това е начинът да оцелеем. Другият вариант е да оставим лозята да пустеят”, каза Ив. Петров.

Семейство Живкови от Сандански за първа година изпитват трудност да продадат гроздето си от сорта „Сандански мискет”. „Има търсене, но на цена от 70 стотинки. Разбрахме се с колегите, че няма да продаваме под 1 лв. В случай че някой иска да изкупи цялото количество, ще свалим цената на 0.90 лв.”, сподели Таня Живкова. „Ще държим, докато можем, ако не, ще напълним в бидони и ще мислим какво ще правим догодина”, коментира тя и си припомни минали години, когато всичко е било спазарено и се е изкупувало от масива. „Цената бе по-ниска, но разходите за препарати и консумативи бяха в пъти по-ниски от тази година. За един декар препаратите струват около 600 лева”, каза Т. Живкова и допълни, че и за лозарите, и за тези, които купуват, е по-добре да се избегне товарене и претоварване, което води до влошаване качеството на гроздето.

Бившият кмет на с. Катунци Георги Коцев сподели, че качеството на гроздето тази година е много добро. „Имам си редовни клиенти, купуват от мен години наред. И тази година ги чакам. Цената им се вижда малко висока, но и нашите разходи се увеличиха двукратно. Цена от 1,00 до 1,20 лв. за по-зрялото грозде е добра за нас. Ще има и да покрием разходите, и да си заделим някой лева за другата година. Нашето грозде е с добро качество, но населението е предимно възрастно и някои лозови масиви вече не се обработват. С тези високи цени на горивото се отказват да пътуват децата и внуците им”, каза Г. Коцев.

Добавете Вашия коментар

TOP