Лозан Панов: Създаването на още един антикорупционен орган цели само заобикаляне реформата на прокуратурата

09 Септември 2017 | 09:42
0 коментара
Политика

Създаването на още един антикорупционен орган цели само заобикаляне реформата на прокуратурата. Това заяви председателят на ВКС Лозан Панов след среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, която представи антикорупционния закон.

И сега има институции, които са компетентни за разследване на корупционни действия, извършват аналитични функции и имат достатъчен експертен потенциал да вършат тази дейност. Въпросът е защо не го правят, защо това не се случва. С какво ще се промени всичко в страната на тема корупция със създаването на още един такъв орган, запита Лозан Панов.

Създаването на още един орган с дублиращи функции, без ясни механизми за контрол и отчетност на този орган, цели само заобикаляне на основната тема – реформа на прокуратурата, каза още председателят на ВКС.

Лозан Панов изтъкна още, че има същото мнението спрямо законопроекта на ГЕРБ.

„Ако дебатът се води на тема кой ще назначава директора на тази служба, дали ще има разследващи или неразследващи функции, това е второстепенен дебат. За създаването на нова институция - никой не отговаря на въпроса колко ще струва това на данъкоплатеца“, посочи още председателят на ВКС. Той повтори, че не вижда пречка президентът да назначава председателят на органа.

„Няма законова пречка това да прави президентът. Той е равно отдалечен от всички власти и органът, който се опитва да бъде създаден ще разследва включително представители на парламента“, обясни той.

„Едно е отговорността да се поеме от един колективен орган, друго е да се поеме еднолично от някой, който ще носи отговорност и за това, което е предложил като назначение“, смята Панов.

Според него погледнато отстрани темата кой ще назначава този орган и за БСП, и за ГЕРБ изглежда като борба за още един властови ресурс в държавата.

„Този орган, ако се създаде би трябвало да има разследващи функции. Всякакъв страх, че ще използват СРС-та и няма да има контрол са неоснователни“, каза още Панов./БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP