Лощо! Броят на заразените с КОВИД в Пиринско се увеличава

09 Февруари 2021 | 17:24
0 коментара
Общество

„Вървим плавно нагоре  с новоинфектирани с COVID-19. За предходната седмица са потвърдени 226 лица. От тях на домашно лечение са 185, приети в болница за лечение 41. Само за сравнение  преди две седмици случаите са били 166.“ – обобщението направи в здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. По думите и увеличената заболеваемост се вижда в няколко посоки – направленията за PCR, направените скенери за бронхопневмония, заетостта на леглата. От вчера заетите легла в болниците на областта са 143, преди седмици са били под 90.

Най-много носители на ковид инфекцията са във възрастовата група от 50 до 64 години – 83 лица. Непосредствено след тях са от 25 до 49 години – 64 лица. Според д-р Мончева прави впечатление, че за лечение постъпват най-вече млади хора. „Най-вероятната причина за това е мутиралия британски вариант на коронавируса, както и по-честите контакти между младите хора“

За последното денонощие положителните случаи за Пиринско са 74. Най-много са в гр. Разлог и общината – 19 човека, Благоевград – 14, гр. Сандански – 5, гр. Петрич – 3.

По отношение ваксинациите: от 27 декември до този момент в Благоевградска област са направени 1 611 имунизации. 630 лица са със завършена имунизация с два приема, 351 лица са обхванати с първи прием.

Вчера в РЗИ-Благоевград е получена втора доставка от ваксините на „Пфайзер“, предназначена за втората фаза и имунизацията на учителите. До края на тази седмица се очаква да бъдат имунизирани около 300 учители и непедагогически персонал от Благоевград, заявили желание. Идната седмица се очакват нови количества от ваксината, които ще бъдат разпределени в областта.

Очаква се следващата седмица да заработи и имунизационния кабинет в сградата на РЗИ.

Д-р Мончева призова да се спазват противоепидемичните мерки.

Добавете Вашия коментар

TOP