Лошото време взе жертва и във Варна, обявено е бедствено положение

19 Ноември 2023 | 07:54
0 коментара
Общество
България
Лошото време взе жертва и във Варна, обявено е бедствено положение

Лошото време взе жертва и във Варна. 43-годишна жена e загинала в събота, затисната от откършил се клон на дърво от ураганния вятър, съобщиха от полицията в града. 

Трагичният инцидент е станал на метри от сградата на Районния съд, в странична улица. Сигналът за тежката злополука е подаден към 21:15 часа, предаде БНР.

Във връзка с извънредно силния ураганен вятър и валежи, рязко влошилите се метеорологични условия на територията на Община Варна и опасността за здравето и живота на гражданите, малко след 2.00 ч. през нощта кметът Благомир Коцев обяви бедствено положение на територията на общината.

"Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината", се казва в обръщението на кмета на Варна

"Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите. Общината още веднъж призовава хората да останат по домовете си. Свиквам кризисен щаб, който да оцени щетите и да предприеме незабавни мерки за връщане на града към нормален ритъм. До събирането на щаба всички налични ресурси, звена, органи и специализирана техника са на терен, за да окажат съдействие на пострадалите и за отстраняване на последиците от бедствието. Вследствие на оценката ще вземем решение колко дълго да продължи режимът на бедствено положение и има ли необходимост от включване на ресурс и техника от съседни общини. Ще ви държа в течение за ситуацията", се допълва в обръщението на кмета на Варна.

Технически екипи и специализирана техника на различни ведомства са на терен, за да се справят с последиците от бедствието. Поради силните пориви на вятъра по улиците има  десетки съборени дървета и повредено имущество.

Мобилизирани са ресурсите на всички общински и държавни служби – полиция, пожарна, Гражданска защита, Енерго-про, ВиК и други.

Източник: БНР, БТА 

Добавете Вашия коментар

TOP