Лоши новини за шофьорите, цените на горивата скачат

17 Януари 2024 | 16:47
2 коментара
Бизнес
България
Лоши новини за шофьорите, цените на горивата скачат
Европейската комисия беше взела решение, че държавите членки трябва да разработят планове за справедлив енергиен преход. За нас означава да се откажем от въглищната енергетика, в същия момент да не се лишаваме от електричество. Не съм чул такъв план да е изработван в България. Това заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев.

Според него вероятно управляващите са възприели плановете за справедлив преход на трите въглищни региона като план за климата и енергетиката.

"Ако ЕК ще коментира празен лист хартия, е много жалко за нас и тези, които управляват", коментира Куюмджиев.

По думите му са изпуснати всички срокове за предоговаряне на сроковете за затваряне на въглищните централи. А работниците са оставени на произвола на съдбата. 

"Съдбата им е ясна, няма как да бъде друга, освен постепенно затваряне и заключване. Една от американските централи обяви, че спира работа и се превръща в сезонна централа, ще се включва в мрежата зимата, когато цените са по-високи", каза още гостът.

Той даде разчет как въглищните централи са обречени да работят на загуба - при цена около 220 лв. на мегаватчас и себестойност 300 лв., централите не могат да работят, а загубата на ТЕЦ 2 би била около милиард лева за година. 

Енергийният експерт подчерта пред

, че през 2023 г. е имало хора, които са превили бизнес с компенсациите за ток - посочи случай за получени 100 млн. лв.

Гостът коментира, че миньорите са били излъгани от собствените си синдикални лидери

"Излъгаха ги, това беше прах в очите - трябваше да се гарантира работата до 38 г. - нищо не се случи, няма как да се промени вече нещо", убеден е енергийният експерт.

Куюмджиев допълни, че в региона няма достатъчно ток и когато ТЕЦ-овете спрат да работят, няма да има откъде да внасяме. 

Очакванията му са за двойно увеличение на цените на тока в близко бъдеще, слънчевата енергия определи като възможна алтернатива след 50 г., когато се развият технологиите за съхранение и нецентрализирано разпределение на електроенергия. 

Явор Куюмджиев коментира и цените на горивата. Не очаква да поевтинеят, дори напротив.

"Цената в България в момента е средна за бензин и дизел около 2,65 лв. И при двата вида горива е най-евтината в ЕС. В Турция, Беларус и Украйна е повече, в Северна Македония е по-скъпа. Откъде ще дойде по-евтина цена - нямам представа при тези цени на суровия петрол в световен мащаб, при проблемите в логистиката, които рафинерията ще започне да изпитва", коментира експертът и прогнозира поскъпване с около 50-60 ст. на литър гориво.

Добавени коментари

Поевтиняване?! публикува:
17 Януари 2024 | 21:42
Къде се е чуло и видяло такова нещо? Ами нали като тези разбойници повишат цените на горивата и всички други ще почнат да дигат цените на собствената си продукция.Таман щеше да поевтинеят горивата със 73 стотинки,а виж тръгнали ама нагоре! Това е поевтиняване по нашенски-по-евтино,ама нагоре.
Бг публикува:
17 Януари 2024 | 21:38
Бойко Борисов няма да позволи! Той милее за народа.

Добавете Вашия коментар

TOP