Лондон чака 43 градуса, затваря училища и спира бързите влакове

20 Юли 2022 | 11:19
0 коментара
Общество
Лондон чака 43 градуса, затваря училища и спира бързите влакове

Великобритания е обхваната от невиждана гореща вълна, като метеорологичната служба на страната предупреждава за температури до 43 градуса. Оттам съобщават, че днешният ден „може да е най-горещият в историята“, а утре термометрите може да поставят нови рекорди, пише на уебсайта си в. „Дейли Телеграф“, предаде БТА.

Заради екстремното време някои училища бяха принудени да затворят. В железопътния транспорт бяха въведени ограничения за скоростта, включително в Глазгоу, където лимитът на едно от най-натоварените трасета в Шотландия вече е само 32 км/ч.

- Реклама -

Здравните служби на Острова предупреждават за риск от влошаване на здравето и дори смърт, който не застрашава само високорисковите групи, а и хора без здравословни проблеми. През миналата година жертвите на горещините в страната са били 1634, а през 2020 г., когато температурите са достигали 37,8 градуса – 2556. Вече има три смъртни случая – две деца на 13 и 16 години, и мъж на 50 г., които са се удавили – едно от децата – в река, а другите двама – в басейни. Аварийните служби отправиха апел да не се търси разхлада в опасни водоизточници.

Кметът на Лондон Садик Хан поиска незабавно оттегляне на премиера Борис Джонсън заради отказа му да свика среща на комитета за справяне с извънредни ситуации „Кобра“.

Западна Европа е обхваната от невиждана гореща вълна. Освен Обединеното кралство, Франция също е в плен на високите температури. Отново там, както и в Гърция, Португалия и Испания, бушуват и пожари, които вече унищожиха хиляди хектари и принудиха стотици жители да се евакуират от домовете си.

Добавете Вашия коментар

TOP