Лютви Местан: Правата и свободите да не се противопоставят на националната сигурност

23 Май 2015 | 17:25
0 коментара
Политика

Правата и свободите не могат да бъдат противопоставяни на българския национален интерес и на националната сигурност на страната. Опитът показва, че националната сигурност и националният интерес са гарантирани само в тези държави, в които се води политика на спазването на правата и свободите на човека, съобщава БГНЕС.

Този коментар направи лидерът на ДПС Лютви Местан пред симпатизанти в местността "Калето" в село Руйно, община Дулово, където ДПС проведе митинг по повод отбелязването на Майските събития под надслов "Заедно срещу омразата!", съобщиха от пресцентъра на партията.

В държави без постигнат етно-религиозен баланс, където има политика на дискриминиране, възникват и проблеми за националната сигурност и се засяга и националният интерес, предупреди Местан. "Не битката за права и свободи, не политиката на отстояването на правата и свободите генерира етническо напрежение, а обратното - политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите", каза той.

Според Лютви Местан у нас има анализатори, които си позволяват сравнения със ситуацията в Македония и твърдят, че причината за периодичното напрежение в тази страна е била политиката на предоставяне на права на албанското малцинство в резултат на Охридското споразумение. Според него тази теза е спекулативна и дори цинична.

"Само едно общество на равноправни граждани може да осигури националното единство и може да ни спести излишни напрежения", заяви лидерът на ДПС. Пред симпатизантите по време на митинга Местан категорично заяви, че ДПС ще се противопостави на всеки опит за неглижиране на приноса на Майските събития за българската демокрация, каквито гласове според негосе чуват напоследък. "Ще се събираме, за да показваме тези Майски събития, докато не ги видим в учебниците по съвременна история като своеобразни уроци по демокрация", обеща Местан.

"Ще продължаваме да настояваме за това, докато бъдем чути, защото тези жертви, а те са десетки мирни граждани, убити 84-та, 85-та, 89-та година, преди това по време на събитията в Родопите 71-а, 73-та година, не са загинали само за името, вярата и за езика. Тяхната битка не беше само за етнокултурните права, тяхната битка беше за българската демокрация и в този смисъл трябва да бъдат почитани като герои на българската демокрация, на българската борба за демокрация", обяви Лютви Местан.

Той сравни Майските събития с чешката Пражка пролет от 1969 година. България няма други форми на масовия съпротивителен режим, извън протеста на мюслюманите през 70те и в средата и края на 80те години, обяви лидерът на ДПС. На митинга присъстваха евродепутати и депутати от ДПС, кметове на общини, председатели на общински и областни структури и други.

Добавете Вашия коментар

TOP