Лютви Местан: Имаме амбиция за изпълнителната власт, но не и в 43-ото НС

28 Ноември 2015 | 02:36
0 коментара
Политика
Лютви Местан: Имаме амбиция за изпълнителната власт, но не и в 43-ото НС

Независимо от изборните числа, продължава много интересна кампания за подмяна на политическа реалност с други виртуални реалности. ДПС няма амбиции към изпълнителната власт в рамките на 43-ото НС, имаме амбиция за изпълнителната власт, но не и в 43-ото НС. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференция след заседание на Централния съвет на партията.

Относно оценката за изборните резултати категоричната оценка на Централния съвет (ЦС) на ДПС е, че резултатът на ДПС покрива изцяло предварително дефинираните цели на партията.

Местан подчерта, че оценката е за рекордно високи показатели за ДПС по трите елемента-брой кметове, общински съветници и кметове на кметства.

„Независимо от изборните числа продължава много интересна кампания за подмяна на политическа реалност с други виртуални реалности. Вчера забелязахме коментар за едни много интересни числа, които доказват, че еди кои си партии са били спечелили изборите, други партии, разбирайте ДПС, са ги загубили, но ние разполагаме с числата на ЦИК”, категоричен бе Местан.

Той заяви, че ЦС няма никакво съмнение защо се прави тази мащабна манипулация на публичното съзнание, защото предвид ситуацията в лявото в ДПС като изразител на либералния политически център определени кръгове виждали основния риск за властовата формула.

„Тази оценка за ДПС е истинското признание на растящата сила на ДПС. ДПС няма амбиции към изпълнителната власт в рамките на 43 то НС, имаме амбиция за изпълнителната власт, но не и в 43-тото НС. Подценяването на вота на ДПС цели изкуствено дишане на една обречена на неуспехи властова формула, която управлява страната”, каза лидерът на движението.

Според него гражданите чуваме за стабилност, но зад „тази мантра” и не се вижда развитие, което може да бъде постигнато само чрез реформи. Местан смята, че това е управление „на говорене за реформи без реформи”, като това се забелязва в редица сектори, сред които сигурност и здравеопазване. Относно декларацията на ДПС, която Лютви Местан представи в сряда в парламента, по повод сваления руски самолет от Турция, самият Местан призна, че не очаква остри реакции за нея.

„За нас е важна дълбоката мотивация за атаката срещу позицията на ДПС, изразена с декларацията. Декларацията е много ясна и категорична евроатлантическа и НАТО-вска позиция. Има коректно излагане на фактите, уважение на международното право и правото на всяка страна да се защити, когато се нарушава въздушното й пространство и суверенитет. Нарушаване на въздушно пространство е нарушаване на въздушното пространство на самия евроатлантически съюз. В декларацията ни се съдържа призив и изразен от НАТО за деескалация на напрежението между Турция и Русия и връщане към диалог”, посочи Местан.

Според него светът днес има за враг Ислямска държава, тероризма и няма нужда от обостряне на отношенията между държави, които са призвани да защитят модерната ни цивилизация и човечеството от най-страшното зло на тероризма, която в момента дава заявка за много сериозно настъпление в сърцето на европейските държави.

”Позицията на НАТО е и българска позиция, това че ДПС я изрази не е атака срещу ДПС, въпросът е защо останалите партийни лидери се боят от ясна позиция и мълчат. НАТО не е брошка за носене върху политически ревер, евроатлантизмът значи да се вземе ясна позиция. ДПС е гарант за демокрация в България не е удобното ДПС, удобното ДПС е проруското. Ние сме направили избора си-ще се развиваме като последователната евроатлантическа партия на България”, каза Местан.

„Пронатовската позиция беше представена като протурска, не в тази позиция нямаше нищо протурско. Ако се беше случил подобен инцидент между която и да е друга НАТО-вска или държава щяхме да имаме същата като дълбочина, яснота и острота декларация. Тази реакция е продукт на много тежките комплекси и предразсъдъци по отношение на ДПС. При нас про не предполага анти. Против разделянето на обществото на русофоби и русофили. Срещу ИД трябва да участват и ненатовски сили, но при стриктно спазване на правилата”, посочи лидерът на движението.

Относно промените в Конституцията, Местан заяви, че принципът на независимост на съдебната власт, както е прокаран сега в съотношение 14 магистрати в състава на действащия ВСС, спрямо 11 - политическа квота трябва да е последователно прокаран и в новата структура на ВСС.

„Това разбиране има всички шансове за събиране на ново мнозинство и до края на годината да се поздравим с промени в Конституцията. Ще дадем приноса си в тази реформа в частта и изменение на Конституцията да се случи”, подчерта той.

По повод записите Янева-Ченалова, Местан обясни, че днес е прочел съдържанието на разговорите и е видял, че там се говори за един Делян. „Мислих, че сме оставили в миналото тези долнопробни ченгеджийски номера. Това е добре организирана акция, много добре е подбран момент, в който разбрахме, че единият е бил в командировка-Цацаров, а премиерът е бил в Китай. Точно в този момент се появяват тези записи, разпространени от добре познати медии, които разпространиха и фалшиво твърдение на ЕК, че се иска отстраняването на главния прокурор, което се оказа, че е абсолютна манипулация”, посочи Местан.

Той заяви, че за него няма съмнение, че крайният прицел на авторите на този сценарий е фигурата на премиера Борисов, не с цел отстраняването му, а с цел да бъде поставен в определена зависимост на авторите на сценария. Успявам да прозра злокобни фигури от недалечното минало, които сега имат говорители в българския парламент, добави Лютви Местан. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP