Лют скандал за хижата на народа, туристи и държава се хванаха за гушите!

15 Март 2024 | 16:25
3 коментара
Общество
Благоевград
Лют скандал за хижата на народа, туристи и държава се хванаха за гушите!

90-годишната хижа „Македония“, която е една от най-добре поддържаните в страната, се оказа ябълката на раздора между Национален парк „Рила“ и Българския туристически съюз.

Битката е кой да стопанисва сградата, която е построена от туристи за туристи и до момента винаги е била под крилото на БТС - Туристическо дружество „Айгидик“-Благоевград. През 2016 година тогавашният областен управител, без да отчете историческите документи и факти за изграждането на хижата през далечната 1933 година, я актува заедно с хижа „Чакалица“ като собственост на НП „Рила“. На базата на това решение на 26 февруари, без да се съобразят с многобройните протести от страна на БТС, управата на парка обяви конкурс за отдаване под наем на хижа „Македония“.

 

 

 

Съмнения

Председателят на ТД „Айгидик“ - Иван Големеев, недоумява как може хижата, която досега винаги се е стопанисвала от местното туристическо дружество, изведнъж да се окаже в ръцете на управата на парка. Според него целта сигурно е да се даде под наем на „правилния човек“, тъй като базата е сред най-добрите в цяла България. „Винаги за ремонтите и подобряването на постройката са се грижили туристите и най-вече благоевградчани - с материали, с труд, с транспорт. За да запазим хижата за туристите, утре (б.а.-петък, 15 март) се събираме в зала „22 септември“ в Благоевград, за да учредим инициативен комитет за защита на хижа „Македония“, заяви Иван Големеев пред „Телеграф“. Според него планинарите винаги са владеели хижата, а само в последните 15 години са инвестирани над 180 000 лв. за ремонт и поддръжка на сградата и околността, като нито един лев не е дошъл от НП „Рила“.

 

Наем

„Спазили сме закона на 100%. Ние нямаме право на стопанска дейност, затова отдаваме под наем сградата, за да се стопанисва по най-добрия възможен начин. Срокът за подаване на документи изтече на 12 март, но няма да коментирам нищо повече, докато не завърши цялата процедура“, каза в четвъртък за „Телеграф“ директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов. /Телеграф

Добавени коментари

Живко публикува:
16 Март 2024 | 09:26
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man
Иван публикува:
15 Март 2024 | 22:13
Здравей Благоевград, здравейте будни граждани!! Време е да кажем край на модела Тасков - Байкушев!! 20 годишно мафиотско управление удари дъното. Днес първия сред равните Тасков взима 10 000 български лева заплата от данъците на гражданите на Благоевград!! Оставка за модела!! Започваме стачни действия пред община Благоевград и в зала 22-ри Септември, където се провеждат сесиите на общински съвет Благоевград!! Започваме!!
Блг публикува:
15 Март 2024 | 17:07
Ама Бисер Михайлов е селяк от Кюстендилските села и Благоевград не му е ясен камо ли документи

Добавете Вашия коментар

TOP