Любов в офиса: Съвети как да управляваме романтиката на работното място

19 Януари 2023 | 08:07
0 коментара
Любопитно
Любов в офиса: Съвети как да управляваме романтиката на работното място

Ако сте мениджър на екип, естествено искате всички в екипа ви да се разбират и да се наслаждават на времето си заедно. По-често, отколкото бихте очаквали, работното място не само култивира силни приятелства и страхотно сътрудничество, но също така води до интимни взаимоотношения.

Дори да смятате колегите си за страхотни, когато Купидон удари на работното място, е важно да се отдръпнете и внимателно да обмислите последиците. Особено важно е да помислите как започващият роман може да повлияе на динамиката на вашия екип и, още по-лошо, да доведе до потенциален конфликт на интереси сега или в бъдеще.

Романсите на работното място са често срещани

Източник: iStock/Getty Images

Въпреки че може да се предположи, че романсите на работното място са сравнително редки, те всъщност са изключително често срещани и се увеличават. Проучване от 2022 г. сред 505 възрастни американци установи, че 33 % от тях или в момента са въвлечени, или са били въвлечени във връзка на работното място. Преди пандемията само 27 % от работниците в САЩ са имали романс на работното място. Проучването също установи, че 75 % от американците се чувстват комфортно, когато имат връзка в офиса.

По-долу са основни начини за предотвратяване на потенциални предизвикателства, ако и когато в екипа ви възникне романс.

  • Консултирайте се с HR

Ако все още не сте го направили, свържете се с вашия специалисти по човешки ресурси, за да разберете дали има съществуващи насоки, които изискват служителите да докладват за взаимоотношенията в офиса, или които забраняват на ръководители и подчинени да се срещат. Познаването на тези правила предварително ще ви помогне да реагирате бързо и в рамките на указанията на вашата фирма, ако и когато в екипа ви възникнат романтични отношения.

  • Установете ясни насоки

Бъдете готови да наложите правила. Независимо дали одобрявате съвпадението или не, зараждащите се отношения на работното място могат да разклатят динамиката на екипа ви и не винаги по добър начин. Имайте ясна представа какви граници трябва да се спазват, за да запазите работното място неутрално пространство. Още по-добре, споделете тези насоки с всички членове на екипа, преди Купидон да е ударил.

  • Говорете си

Ако имате ясно правило да не се срещате с подчинени, тогава ако все пак го направите, няма да е добре. Щом го позволявате, значи го насърчавате. Това важи и за всякакви „специални отношения“ на работното място. Ако обръщате повече внимание на някого, дори и да не е по романтични причини, винаги има риск да създадете турбуленция в екипа си. Изводът е, че ако притежавате власт на работното място, вашите взаимоотношения ще бъдат оформени от тази позиционна власт на някакво ниво.

Източник: iStock/Getty Images

Романтика срещу тормоз на работното място

Има доста примери напоследък, които открито ни показват, че смесването на интимност и работа често е свързано със злоупотреба с власт.

Например нашумелият скандал с Харви Уайнстийн, който излежава удължена присъда в затвора, но продължава да пледира за невинността си, въпреки че за много от обвинителите му той не само е тормозил, но е и  изнасилил десетки жени по време на предполагаеми работни срещи. 

Има доста подобни случаи, които никога не стават заглавия във вестниците. Те варират от привидно безобидни флиртове по време на събития след работа до обезпокоителни и постоянни форми на тормоз и малтретиране. 

Проблемът е, че на работното място отхвърлянето на някого е много по-голямо предизвикателство, особено ако той е човек, на когото сте подчинен, или дори е член на екипа ви, който може да настройва другите срещу вас от отмъщение.

Мениджърите носят отговорността да разберат как динамиката на властта на работното място неизменно влияе върху взаимоотношенията в този контекст. В края на краищата, докато работата може да бъде страхотно място за връзка, тя също е място, структурирано по ранг, статус и високи залози. 

Когато прехвърчат искри, резултатът може да бъде мощен или да създаде безброй предизвикателства за екипа и по-широката организация.

 

Добавете Вашия коментар

TOP