Любопитно! Бясно куче слага край на род от четири поколения иконописци от Банско

13 Март 2016 | 12:22
0 коментара
Любопитно
Любопитно! Бясно куче слага край на род от четири поколения иконописци от Банско

Бясно куче слага край на род от четири поколения иконописци от Банско, творили в продължение на един век и оставили творбите си в десетки черкви, не само в България, но в Средна Европа и Света гора.

„Творбите на Тома Вишанов и наследниците му Димитър, Симеон и Георги Молерови могат да се видят в Иконната изложба в Банско. Тя се помещава в стария Хилендарски, а в последствие „Рилски” метох. В него са се обучавали момичета, една част от които ставали монахини, а другите - домакини. Изложбата е открита през 1986 година, в нея са показани икони на банската иконописна школа – на основоположника й Тома Вишанов-Молера, сина му Димитър, внука му Симеон и правнука Георги, както и на техни последователи”, разказва Асен Коев, директор на „Музеен комплекс”-Банско. Според него в иконата изложба има творби и на последователи на фамилията, които са по-скоро техни подражатели.

Тома, роден около 1750 г. е основоположник на банската художествена школа. Повлиян от европейската светска и църковна живопис, в която доминират стиловете барок и рококо, Тома Вишанов внася в иконите си експресивност, жизненост, движение и светлина, както и неочаквани композиционни решения, които не са характерни за тогавашното религиозно изобразително изкуство в България. Стилът му не намира последователи сред неговите съвременници. Затова Вишанов е определян като „една от най-нестандартните личности от епохата на Българското възраждане”. Предполага се, че е роден през 1750 година, като 20-годишен заминава с търговци на памук от Банско за Виена, където учи живопис.

Счита се също, че се е обучавал в Сремски Карловаци – сръбския православен център в Австрийската империя. Рисувал е и в Унгария, в Банско се връща през 1798 година, получавайки прозвището „Молера” от немската дума maler, означаваща художник.

Добавете Вашия коментар

TOP