Любопитен казус: Избирател може да бъде допуснат да гласува повторно на машина, ето при какви условия

26 Октомври 2023 | 11:19
0 коментара
Любопитно
Благоевград
Любопитен казус: Избирател може да бъде допуснат да гласува повторно на машина, ето при какви условия

Жител на Благоевград, пожелал да запазим неговата анонимност, ни изпрати интересен казус, свързан с предстоящия местен вот и гласуването с машини.

Пред „Фокус“ той сподели, че при обучение, свързано с участието му в СИК, възникнала следната ситуация:

При гласуване на машината за участие в изборите за кмет на община, общински съветници и кмет на кметство от три излезли бюлетини, една била празна. Тогава към присъстващите е дадено указание, че те трябва да дадат възможност на избирателя повторно да упражни правото си на вот. Читателят, който ни сигнализира за случката изрази опасение, че е възможно да възникнат злоупотреби и попита редно ли е наистина избирател да бъде допускан да гласува два пъти на машина?

За коментар по темата потърсихме адвокат Мартин Бусаров, председател на Общинска избирателна комисия – Благоевград, който каза, че ако действително възникне такъв казус, то има ясни указания как трябва да се действа. По думите му ако приемем, че даден гласоподавател реши да участва в изборите за кмет на община, общински съветници и кмет на кметство, то едва след като приключи целия процес по гласуване на машина и натисне бутона „Гласувай“ ще започне отпечатването на самите бюлетини с резултата, избран от гражданина. Те ще излизат в реда, в който гласоподавателя е гласувал.

При излизане на разписките, които по средата ще бъдат съединени с тънко парче хартия от самата ролка, избирателят трябва внимателно да отдели всяка една от тях и да прегледа лицевите им страни, за да види дали вотът му е отразен коректно и дали отпечатаната информация е четлива.

„Към момента предполагаме, че машината не би следвало да прави такива неща, но все пак говорим за техника. Да предположим, че принтерът, който принтира върху хартията или е принтирал размазано изображение и не се позволява от него да се види за кой е подаден гласа или пък да кажем, че въобще не е принтирал нищо върху лицевата страна, или има някакви други знаци, или излезе въобще изображение, което не е глас от гласуването, защото на предходни парламентарните избори, до колкото си спомням, от машини излизаха касови бележки – ако се случи такова нещо, то избирателят трябва да го забележи и да сигнализира колегите от СИК. Тоест той трябва да каже, че при гласуването се е случило нещо с бюлетината и при преглед на лицевата страна е установил че не може да му се определи вота, не се знае тази бюлетина какво всъщност отразява, има или няма вот, за коя партия е гласувано.

Тъй като избирателят трябва да е подал своя глас, тоест вота му за да бъде отчетен, ако върху лицевата страна на тази бюлетина не се разбира за кой е гласувано, това означава, че той трябва да бъде допуснат да гласува отново, за съответния избор, за който бюлетината му е нечетлива“, обясни адв. Бусаров.

За целта бюлетината, която е била унищожена по вина на машината, следва да бъде предадена на членовете на СИК, които на гърба й да отбележат, че тя е унищожена и няма да участва в преброяването на гласовете. След това избирателят ще получи нова карта за гласуване и заедно с член на СИК ще отиде до машината, на която ще бъде маркирана само и единствено опцията от вида избор, в който вотът на гласоподавателя не е отчетен.

Адвокат Мартин Бусаров обясни, че за да може един глас да се приеме за валиден, след гласуване с машина, отпечатване на разписките и проверка от страна на гласоподавателя, бюлетините следва да се сгънат, да се предадат на член на СИК, който да постави печат от външната им страна, след което избирателят трябва да пусне своя вот в кутията, в която ще се събират разписките от машинното гласуване. Едва след това в изборните списъци гласоподавателят ще положи своя подпис, с което ще потвърди, че е упражнил правото си на вот.

Председателят на Общинска избирателна комисия – Благоевград обясни, че този път машините, с които се гласува, няма да изкарват готови резултати в края на изборния ден, които членовете на СИК просто да впишат в протоколите. Вместо това ще се извършва броене на хартиените отрязъци от машинния вот.

Добавете Вашия коментар

TOP